• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Julia Belorukova slår till Frida Karlsson med staven Foto: SVT/TT

Frida Karlsson-stavvideo visades på Fis-kongress

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland visade upp en video på Fis-kongressen i Dubrovnik från när Frida Karlsson under världscupavslutningen i Quebec med stavrörelser, enligt Rysslands Julia Belorukova, gjorde det svårt att ta sig förbi.
Rysslands företrädare i Fis utskott för ”Regler och kontroll”, Vyacheslav Vedenin, problematiserar frågan och efterfrågar en lösning. Detta rapporterar NRK.

Det var i kvartsfinalen i sprint under längdåkningens världscupavslutning i mars som Rysslands Julija Belorukova träffades av Frida Karlssons stav två gånger. Ryssland vill med videon påvisa att åkare använder tekniken i fristil i partier med hög hastighet.

Nationen vill belysa att det är svårt att passera atleter, som framför ett fält, använder tekniken där rörelserna är cirkelliknande upp och åt sidan, utan att ta i snön. Belorukova försökte i tävlingen i Kanada i vintras att passera. Men Karlssons stavteknik gjorde det svårt för ryskan, menar Rysslands företrädare på kongressen.

Ville införa regler

Ryssarna hade för avsikt att på kongressen lägga fram ett förslag till internationella skidförbundet för att införa regler om hur stavteknik ska användas vid höghastighetsåkning. Men de hade endast skickat ett brev i ämnet, och inte ett konkret förslag till förändring.

Rysslands företrädare i utskottet ”Regler och kontroll”, Vyacheslav Vedenin, tog ändå tillfället i akt att skapa diskussion genom att visa videon med Frida Karlsson och Julija Belorukova, för att väcka frågan om det är ett okej beteende i längdåkningsspåret.

– Vad ska vi göra med detta problem? Det kommer att vara samma problem i många år framöver. Inte bara på snö, utan också rullskidor, säger Vedenin enligt NRK.

– Vi kommer att få se smutsiga trick under de närmaste åren. Åkarna är starka och smarta. Speciellt i sprint. Vi bör vara förberedda på frågor som den här. Alla som ser att det är tillåtet kommer göra samma sak. Åkarna kan få skador på ansikte och kropp. Låt oss diskutera detta, uppmanade Vyacheslav Vedenin resten av gruppen där videon visades på kongressen.

Han fortsätter:

– Det kommer inte att vara rättvist att tillåta detta. Vi måste därför vara förberedda på frågor som den här, och särskilt juryn. Han tillägger att frågan är högst på agendan, bland rysk längdskidåknings hierarki, efter uppmaning av landets skidpresident, Jelena välbe.

– Hon är före detta elitåkare. Hon menar att reglerna måste vara lika för alla. Inte så här (syftar på Karlsson och Belorukova-duellen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer