Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frida Karlsson och Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson tröttnade igen – långt efter Therese Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson hade en tung lördag.
Söndagen blev lite roligare, men ånyo jobbig.
Efter en bra start stumnade hon – och slutade långt från pallen.
– Den här helgen lär jag mig mycket saker, säger hon.

Förra säsongens stora sensation i skidvärlden, Frida Karlsson, hade en tung lördag i minitouren i finska Ruka. När det i går kördes 10 km klassiskt slutade hon ”bara” på plats elva efter att ha stressat för mycket i åkningen.

Därför startade hon först på 15:e plats när touren i dag avslutades med en 10 km lång jaktstart i fristil.

Ledde jagande kvartett

I dag såg det inledningsvis ut som att det skulle bli roligare. Redan efter 1.1 km hade hon klättrat tre placeringar, och en halvmil senare så låg hon sexa och ledde den grupp som jagade kvartetten som slogs om pallplatserna bakom den suveräna ledaren Therese Johaug.

Avståndet upp till den kvartetten var då cirka 14 sekunder, och närmare än så kom hon aldrig. Karlsson tappade rejält i loppets slutskede och slutade på åttonde plats, 1.53 bakom Therese Johaug. Karlssons åktid i dag var dock den femte bästa i loppet.

– På en jakstart måste man öppna hårt för att känna att man är med i loppet, det var tanken. Sen så är det klart att jag blir trött på slutet, men det känns ändå som att det finns där, säger Karlsson till SVT Sport, och förklarar att hon tar med sig en hel del från helgens tävlingar:

– Jag förlorar aldrig. Antingen vinner jag eller så lär jag mig saker, och den här helgen lär jag mig otroligt mycket saker.

Vad har du lärt dig?

– Mycket med rutinerna. Jag har samlat på mig mycket erfarenheter, och jag har ju trots allt en hel säsong att få visa vad jag kan på.

Vann med över en minut

Segrande Johaug startade med 18 sekunders marginal ner till Sadie Bjornsen. Segermarginalen blev desto större. Heidi Weng var 1.11,3 sekunder efter Johaug, och Astrid Jacobsen fullbordade den norska trippeln strax där bakom.

– Jag hade ett riktigt bra lopp i dag, och mina skidor var utmärkta. Vallarna gjorde ett utmärkt jobb. Jag gjorde ett riktigt bra lopp i dag, säger Johaug.

”Överlägset den bästa”

Anders Blomquist var imponerad över Johaugs insats.

– Det som är lite otäckt är att hon – om hon hade behövt – hade hon kunnat gasa ännu mer, har jag en känsla av. Hon är överlägset, överlägset den bästa åkaren just nu, sade han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johaug överlägset först i mål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer