Utan att vara på plats i Lahtis var ändå Frida Karlsson en av huvudpersonerna. Foto: TT

Frida Karlssons kaxiga utspel tändvätska för Norge

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson förklarade kaxigt inför världscuptävlingen i Lahtis att Sverige skulle haft två lag på pallen i VM-stafetten om man fått ställa upp med det. Det uttalande nådde det norska laget som använde det som tändvätska för att vinna stafetten överlägset – före Sverige.

– Ja, det var tändvätska för mig, säger junioren Helene Marie Fossesholm.

Det var i torsdags som Karlsson sade till SVT Sports reporter Moa Jörnmark:

– Hade vi fått ställa upp med två lag hade vi haft två svenska lag på pallen, sade Karlsson om den kommande VM-stafetten i Oberstdorf 4 mars. Sverige är regerande världsmästare efter att Stina Nilsson avgjort mot Therese Johaug i Seefeld 2019.

Använder du Sverige som drivkraft?

– Ja, det är tändvätska för mig. Frida får säga vad hon vill. Hon tar själv på sig favoritskapet och det gör oss ingenting. Sverige kommer att få byta två åkare och få ett starkare lag men vi har också ett starkt lag. De vill vara favoriter och det får de gärna vara, säger Fossesholm till NRK.

Fossesholm har även noterat att Linn Svahn, som liksom Karlsson saknades i Lahtis, är frispråkig.

– Frida och Linn får säga vad de vill, det gör mig ingenting. Det är bara tändvätska och kommer att motivera mig, säger Fossesholm.

Johaug har svenska laget klart för sig

Även Therese Johaug stämmer in i uppfattningen att Sverige är favorit i VM, något hon tidigare varit tydlig med att säga flera gånger. Hon vill att Sverige ska ses som favorit och gillar underdogperspektivet.

– De är starkast enligt min känsla. De är regerande mästare i grenen och vi är utmanare. De har Ebba, Frida, Charlotte och Linn. Vi  har också ett bra lag men de måste vara den stora favoriten, säger Johaug och har därmed också pekat ut det svenska lag som hon förväntar sig i VM.

Heidi Weng körde slutsträckan i Lahtis, vilket kan ge en fingervisning inför VM, där hon gärna vill ta sig an Linn Svahn. I går var det Ebba Andersson som gick ut för långt efter för att kunna hota.  Någon spurtuppgörelse var aldrig aktuell.

Kan du förlora en spurt mot Ebba Andersson?

– Nej, konstaterar Weng.

Sverige var som tvåa 42,9 sekunder efter Norge på 4x5 km.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.