Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johannes Hösflot Kläbo spurtvann i masstarten. Foto: Bildbyrån

Halfvarsson nia när Kläbo spurtvann

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem herrarnas masstart före Sergej Ustiugov. Calle Halfvarsson var länge med i toppen och slutade nia.

Precis som i damernas lopp var det till en början ett samlat startfält i herrarnas masstart klassisk stil över 15 kilometer. Gleb Retivych gjorde visserligen ett miniryck och tog 15 bonuspoäng efter 2,3 kilometer. Men ryssen fångades snabbt in och efter fem kilometer var det dubbelt svenskt i Calle Halfvarsson och Jens Burman.

Efter 8,5 kilometer delades bonussekunder ut och just innan gjorde Johannes Hösflot Kläbo ett jätteryck. Kläbo tog sig ända upp i topp och tog därmed maximalt 15 bonussekunder. Calle Halvarsson var fortfarande med i toppen, men han hade halkat ned till en tionde plats. 

– Jag blev häggande lite där bak och det var bara att vara offensiv och ta sig fram. Jag tog innern och det var snyggt, säger Johannes Hösflot Kläbo till SVT Sport.

Halfvarsson var med i toppen ända till varvet kvar då han låg nia, bara 3,5 sekunder efter Alexander Bolsjunov. Men bästa svensk var Jens Burman som hade tagit sig upp till femte plats.

”Är en mästare”

I den sista stigningen ledde Sergej Ustiugov. Men i spurten fick han ge sig mot Johannes Hösflot Kläbo som vann före ryssen. Trea blev Alexander Bolsjunov.

– Jag märkte att jag inte hade några på sidorna så det var bara att ge allt i mål. Det blev in mer än drygt en sekund och jag gav allt, säger Johannes Hösflot Kläbo till SVT Sport.

SVT Sports expert Anders Blomquist är imponerad över Kläbo.

– Han är så skicklig och det är roligt att se hur han löser situationerna. In till spurtpriset hann knappt kameran med och här gör Kläbo det så bra inför sista kurvan med en perfekt tajming. Han är en mästare, säger SVT Sport expert Anders Blomquist om Kläbo.

Bästa svensk blev Calle Halfvarsson som slutade nia 18,1 sekunder efter Kläbo. Jens Burman åkte in på elfte plats.

– Jag tyckte att jag kände mig pigg till en början, men jag stumnade på slutet , säger Calle Halfvarsson till SVT Sport.

– Jag var fortfarande med där i toppen till spurtpriset. Det var på varv fem som jag tappade då jag fick en liten smäll i benet, då var det väldigt jobbigt.

Hur kändes det då?

– Då orkade jag inte riktigt mot slutet när de gick på riktigt fort.  Men jag känner att jag har någonting på gång och jag är inte så långt borta, säger Calle Halfvarsson.

I totalställningen av Tour de Ski leder Alexander Bolsjunov där Hösflot Kläbo ligger 18 sekunder bakom. Halfvarsson ligger tia och Jens Burman elva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer