Foto: TT/TV2

”Har aldrig hört någon som använt den på läpparna”

Uppdaterad
Publicerad

Allt sedan dopningnyheten kring Therese Johaug briserade för en vecka sedan har flera omständigheter kring inköpandet av den dopningsklassade salvan Trofodermin ifrågasatts av diverse experter. Och nu menar italienska läkare som TV2 Norge pratat med att salvan inte överhuvudtaget ska användas på läpparna.

I går kom beskedet att Therese Johaug stängs av i två månader i väntan på dom, eftersom hon ”inte kan sägas ha uppträtt utan skuld”.

Enligt den version som gavs på presskonferensen förra torsdagen så ska Therese Johaug ha smörjt in sina solbrända och såriga läppar med krämen Trofodermin. En kräm som innehåller den dopingklassade substansen Clostebol.

– Jag har aldrig hört om någon som har använt Trofodermin till behandling av läppar som är solbrända, säger Peter Ploner, doktor i farmaci och expert på läkemedel, till den norska tv-kanalen.

Både Johaug och läkaren Fredrik Bendiksen berättar samma historia om hur Bendiksen handlade krämen och en annan kräm på ett lokalt apotek.  Att de missade varningssymbolerna är givetvis det största misstaget men nu menar alltså Ploner att det även är konstigt att man överhuvudtagat valde den krämen för behandlingen.

– Man smörjer inte clostebol på den tunna huden. Jag måste vara ärlig och säga att jag inte tror på det. Trofodermin kan inte användas på läpparna, säger Peter Ploner till TV2.

Norska tv-kanalen har dessutom varit i kontakt med flera andra läkare och farmaceuter som alla har samma åsikt – Trofodermin borde inte ha föreskrivits till att användas på läpparna.

Peter Ploner menar istället att Trofodermin är tänkt att användas på öppna sår.

Johaug och Bendiksen hävdade visserligen att hon hade just öppna sår när problemen med läpparna var som värst.

Det norska längdlandslaget nya chefsläkare Petter Olberg kommenterar den italienske farmaceutens åsikt så här:

– Detta är ett läkemedel som inte är registrerat i Norge. Vi känner inte till hur det används. I utgångsläget kan jag inte se någon anledning att använda det i Norge överhuvudtaget io ch med att det inte säljs här. Jag tror att det är ett läkemedel som ingen norsk läkare kommer att använda igen, säger han till TV2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer