Rysk vinst på 15 km – svenskarna långt efter

Uppdaterad
Publicerad

Norge och Ryssland har dominerat i världscupen på herrsidan in i inledningen av säsongen. I dagen 15 km fristil i Davos passade franske Maurice Manificat på att utmana, men det blev återigen rysk vinst via Jevgenij Belov.

Jens Burman och Calle Halfvarsson var långt efter.

– Jag behöver en julledighet, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Ryskt, franskt och norskt på pallplats. Det blev resultatet i söndagens 15 km fristil i Davos när Jevgenij Belov vann, Maurice Manificat kom tvåa och Martin Johnsrud Sundby knep tredjeplatsen.

Franske Manificat, som gjorde sitt första ett distanslopp i världscupen på ett år, var snabbast efter 13,2 kilometer, men Belov rushade förbi i de sista två kilometerna och kom i mål endast 0,9 sekunder före fransosen.

Svenskarna långt efter

Svenskhoppen Jens Burman och Calle Halfvarsson hade återigen en tuff dag och hamnde utanför topp 10. Halfvarsson funderade på att stå över dagens lopp på lördagen, men kom ändå till start. Han slutade på 16:e placering, fyra sekunder bakom Jens Burman på 12:e plats.

– Jag brukar ligga lite efter i början, sedan brukar jag kunna hålla min fart ganska bra. I dag kändes kroppen bättre, jag kunde hålla farten bra och ligga och trycka ganska hårt hela tiden, det var ett steg framåt, säger Burman.

”Behöver julledighet”

Vinnande Belov var en av de ryssar som blev avstängda på livstid från OS efter dopninganklagelser när han vann OS-guld i Sotji 2014.

– Jag var rätt trött i början och fick slita igenom det här loppet, det gick för trögt uppåt. Jag tycker att inställningen och känslan i kroppen är lite bättre, men fortfarande inte helt bra, så jag behöver en julledighet, säger Halfvarsson till SVT Sport.

TOPP 10:

1. Evgenij Belov 35:52.5

2. Maurice Manificat +0.9

3. Martin Johnsrud Sundby +4.5

4. Denis Spitsov +7.5

5. Chris Andre Jespersen + 10.6

6. Jean Marc Gaillard +17.0

7. Francesco De Fabiani +21.3

8. Hans Christer Holund +23.1

9. Andrej Melnitjenko +24.7

10. Andrew Musgrave +30.4

Svenskar:

14. Jens Burman +34.0

16. Calle Halfvarsson +38.8

48. Karl-Johan Westberg +1:34.6

58. Simon Lageson +2:00.9

69. Gustav Eriksson +2:29.9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.