Tord Asle Gjerdalen Foto: Bildbyrån

Tord Asle Gjerdalen vann Vasaloppet på rekordtid

Uppdaterad
Publicerad

Det blev norsk herrseger i Vasaloppet 2021.

Tord Asle Gjerdalen krossade rekordet när han vann på tiden tre timmar, 28 minuter och 18 sekunder.

– Nu är jag bara sliten, stel och utmattad, säger Gjerdalen.

Det blev en norsk/svensk uppgörelse i herrarnas Vasalopp. Men med åtta kilometer kvar gjorde norrmannen Tord Asle Gjerdalen ett ryck som svenska Anton Karlsson inte kunde matcha. När 2.5 kilometer återstod var Gjerdalens försprång 22 sekunder.

Norrmannen åkte till slut in som vinnare på riktigt trötta och skakiga ben på rekordtiden 3.28.18.

Han slår därmed Jörgen Brinks rekord från 2012 (3.38.41) med tio minuter.

– Nu är jag bara sliten, stel och utmattad. Det har varit en lång och tuff dag. Jag gick nästan med allt jag hade hela vägen, säger Gjerdalen i SVT efter loppet.

Har varit strax utanför pallen

Anton Karlsson blev tvåa, 36 sekunder efter norrmannen.

Gjerdalen har hittills varit fyra, femma och femma i Vasaloppet men nu fick han äntligen kliva upp på pallen. Högst upp dessutom.

– Det var riktigt härligt. Nästa år hoppas jag få se alla andra, alla motionärer också i spåret, säger Gjerdalen.

Fina förutsättningar

Det syntes redan tidigt att det skulle bli rekordtider. Det var riktigt fina förhållanden i årets Vasalopp. Vid starten visade termometern minus sex grader och solen sken hela loppet. Men trots de fina spåren var det nästan ingen åkare som åkte i spåren utan de allra flesta åkte utanför.

– När man går utanför spåren är det så lätt att falla men det var snö i spåren som gjorde det svårt att åka där, säger Gjerdalen.

Det bildades en tydlig ledargrupp. Norrmännen Tord Asle Gjerdalen, svenska Anton Karlsson och ryssen Ermil Vokuev tätt, tätt bakom.

60 SEKUNDER: Så var herrarnas Vasalopp – se höjdpunkterna

Då gick herrarna ikapp

Herrarna startade 08.00, 20 minuter efter damerna, och när 21 kilometer återstod gick de fyra i herrtäten om damtäten som då bestod av Marit Björgen och Lina Korsgren.

Den som till slut gjorde ett ryck var Gjerdalen. Med åtta kilometer kvar fick han en liten lucka. Närmast jagade var då Karlsson som hade 2.5 sekunder upp. Men det avståndet växte. Till slut körde alltså Tord Asle Gjerdalen in som segrare 36 sekunder före Anton Karlsson.

– Jag tänkte bara håll tekniken, håll tekniken. Sedan var det bara att jobba på och hålla koll på hur långt det var bak. Anton är ganska snabb men jag provade att rycka och det gick den här gången, säger Gjerdalen.

Svensken i krasch

Svenska Max Novak, som har haft topp 15 placeringar i Visma Ski Classics de senaste tävlingarna, tvingades till ett skidbyte efter en kollision med norrmannen Magnus Westerheim. Novaks ena skida gick sönder och det var en rejält irriterad Novak som tvingades inse att ha skulle tappa en del tid. Men vid kontrollen i Hökberg kunde man se Novak skida vidare med en hel skida.

KLIPP: Novak förbannad efter krasch

Resultat:

1) Tord Asle Gjerdalen, Norge, 3.28.18, 2) Anton Karlsson, Sverige, 3.28.54, 3) Ermil Vokujev, Ryssland, 3.29.19, 4) Emil Persson, Sverige, 3.29.54, 5) Ari Luusua, Finland, 3.29.57, 6) Johan Hoel, Norge, 3.29.57, 7) Oskar Kardin, Sverige, 3.29.59, 8) Maxim Vylegzjanin, Ryssland, 3.30.01, 9) Karstein Johaug, Norge, 3.30.02, 10) Eide Morten Pedersen, do, 3.30.07.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.