Foto: SVT

OS-mästaren Lundbäck: Vasaloppssegern störst i min karriär

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Åke Lundbäck finns högt upp i den svenska skidhistorien efter individuella OS- och VM-guld. Störst av allt rankar han dock segern i Vasaloppet som han vann i sin debut 1981.

– När jag tittar på min karriär uppskattar jag mest vinsten i Vasaloppet, säger 73-åringen.

Lundbäck, som tävlade för Luleåklubben Bergnäsets AIK, tog OS-guld på 15 km i Sapporo 1972 och VM-guld på 50 km i Lahtis 1978, där han även var med i det vinnande svenska stafettlaget. Dessutom blev det nio individuella SM-guld mellan 1971 och 1980. Det blev också en vinst i Vasaloppet 1981.

I SVT:s Vasaloppssändning blev Lundbäck intervjuad på länk av Jacob Hård och berättade om taktiken för 40 år sedan. Han hade valt ut ett par sugande backar strax före Oxberg efter runt 60 km åkning, där det återstod 30 km till målet i Mora.

– Vi hade valt ut den backen och där skulle jag göra ett ordentligt ryck. Jag körde maximalt och fick ett försprång på 30 sekunder vid Oxberg och ledde med fyra minuter vid sista kontrollen (Eldris vid 81 km), säger Lundbäck.

Hur känns det att ha Lundbäcksbackarna uppkallad efter dig?

– Det är helt fantastiskt och roligt att den finns kvar. Vi har en skylt där det står Lundbäcksbackarna där nere. Det är stort och när jag tittar på min karriär så är det stort att ha blivit OS- och världsmästare men det jag uppskattar mest är att ha vunnit Vasaloppet.

Menar du det?

– Absolut, säger en tydligt rörd Lundbäck som hade 4.29.32 som segertid och då tävlade för IFK Råneå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.