Edvin Anger var nära att ta första pallplatsen i karriären. Foto: Bildbyrån/TV6

Edvin Anger trängd av Even Northug – får fortsätta jaga pallen

Uppdaterad
Publicerad

Bakom överlägsne Johannes Hösflot Kläbo blev det dramatiskt om tredjeplatsen. Edvin Anger var väldigt nära att nå i fatt Even Northug men fick nöja sig med sin tredje fjärdeplats – i Tallinns fristilssprint.

– Det var fantastiskt och det känns som hemmaplan. Min farfar bor här och jag ville åka fort. Det var speciellt att ha honom här för att titta på mig. Jag sparade så mycket energi det gick inför finalen, säger Kläbo i Viaplays sändning. Med dagens seger säkrade Kläbo segern i den totala världscupen för fjärde gången.

Lucas Chanavat slutade tvåa. Vid den sista nedförsbacken blev Anger trängd av Even Northug och hamnade efter in mot målet och var så när att nå pallen för första gången.

– Det är segt. Jag känner mig pigg men vi strulade till det på toppen och jag hade inte riktigt orken. Det var tajta dueller med tajta kurvor, isigt och gropigt och jag gick för segern och då kanske jag tappade platsen bakom Chanavat, säger Anger.

– Det var krig och det är så det ska vara, säger Northug.

Marcus Grate tog sig till final men där var det tomt i tanken och han slutade sexa långt efter.

– Äntligen i final igen men jag börjar bli less på sjätteplatserna, säger Grate som blev stum.

Grate till final med en hundradels marginal

När flera konkurrenter körde omkull i den andra semin passade Anger på att vinna före Grate.

Anger, som var trea i prologen, kontrollerade den fjärde kvartsfinalen och tog en säker seger.

Marcus Grate hade en våldsam uppgörelse med Niilo Moilanen i den tredje kvartsfinalen. Efter studerat målfoto kunde det konstateras att svensken var en hundradel före och fick åka semifinal. Erik Valnes var överlägsen heatsegrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.