Hans Christer Holund. Foto: Bildbyrån

Holund tog VM-guld efter Bolsjunovs kollaps

Uppdaterad
Publicerad

Det blev som väntat norskt på pallen i herrarnas 15 km fritt.

Efter att Alexander Bolsjunov kört slut på sig totalt blev det norskt på hela prispallen.

Hans Christer Holund tog VM-guldet.

– Det här är så stort, säger han till SVT Sport.

Det var tunga förhållanden i spåret idag och det syntes på många av åkarna i loppet med individuell start.

– Alla ser riktigt plågade ut. Det är ju 21 höjdmeter de tar här i tunga förhållanden men jag är överraskad över hur det sliter på åkarna. Det måste vara blytungt i spåret, säger SVT:s expert Anders Blomqvist.

Till och med den så ofta oslagbara Alexander Bolsjunov blev rejält påverkad av dagens tuffa förhållanden och tog slut totalt i en av backarna på slutet.

– Han ser trött ut. I den här backen tappar han 20 sekunder det är ju anmärkningsvärt. Det kan vara att det hänt något eller så var han bara trött och är mänsklig han också, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Tog brons trots rejält fall

Ryssen körde in som tvåa bakom norrmannen Harald Östberg Amundsen.

Och när ryssen inte längre var med i guldjakten blev det istället en norsk uppgörelse mellan Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund på slutet.

Krüger gick in som ny ledare 15.4 före landsmannen Amundsen men ledningen blev kortvarig.

”Har många att tacka”

För strax därefter kom Hans Christer Holund och körde in som segrare 20 sekunder före silvermedaljören Simen Hegstad Krüger.

– Det här är stort. För mig är det så stort som det kan bli. Det är väldigt många jag har att tacka för det här guldet som står bakom mig och som har hjälpt mig, säger han till SVT Sport.

Holund säger också att det var ett tungt i spåret idag.

– Det var tufft. Vi visste på förhand att det skulle vara det och vi la en taktik om att öppna kontrollerat, säger norrmannen.

Harald Östberg Amundsen tog bronset trots ett snopet fall som kostade tid.

Bästa svensk blev Jens Burman på åttonde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.