Förkylt för Kalla. Foto: Bildbyrån

”Ibland är Kalla lite för hård mot sig själv”

Publicerad

Charlotte Kalla slutade fyra i jaktstarten i Lillehammer. Besvikelsen, och tårarna, undgick ingen.
Men enligt landslagstränaren Magnus Ingesson är svenskan alldeles för hård mot sig själv.
– En fjärdeplats på världscupen är ingen katastrof, säger han till SVT Sport.

Det var en väldigt besviken Charlotte Kalla som slutade fyra i jaktstarten i Lillehammer, slagen av Therese Johaug, Ebba Andersson och Ingvild Flugstad Östberg.

Men Kallas tränare Magnus Ingesson är inte lika hård i sin bedömning.

– Hon brukar vara tvåa i inledningen i Kuusamo (Ruka), som hon var nu med, och sedan var hon trea i Lillehammer i fristilen. Generellt sett är det en bra start. Ibland är hon lite för hård mot sig själv, säger han till SVT Sport.

– Även om hon tycker att det är ett dåligt lopp så har hon 25 sekunder till Johaug. Det pratas mycket om katastroflopp, men man måste kunna se det lite nyanserat. En fjärdeplats på världscupen är ingen katastrof. Men det är bra att släppa det så fort som möjligt.

Knäckte rivalen förra året

Förra säsongen inleddes på bästa sätt. Efter en andraplats på tio kilometer fristil imponerade Kalla stort när hon knäckte Marit Björgen i jaktstarten.

– Det gav en boost för hennes självförtroende då, och sen åkte hon bra i Lillehammer också, säger han.

Årets största rival, Therese Johaug, har inlett starkt med tre segrar, varje distanslopp hon startat. Men Ingesson tycker att marginalerna är mindre än väntat.

– Man hade förväntat sig att hon skulle vara bra, det har snackats mycket. Hon har inlett bra men det är inte jätteavstånd. Hon vinner med 10 sekunder över Ebba, med 20 över Charlotte i Ruka. Hon har öppnat bra, men det är inte onåbart.

Tror många är i toppform redan

Ingesson vill däremot inte spekulera i om Johaug kommer bli ännu bättre, eller om toppformen redan är på plats.

– Det får resultaten visa. Många vill ändå ha några bra resultat med sig innan jul nu, för att sen gå in i träning i VM. Jag tror det går ganska fort i världscupen just nu.

Vad vill du ha för svar av Charlotte i helgen?

– Vi har fått svar av henne – att hon är med och slåss om pallplatserna. Det är bra att veta det när man går in på ett VM. Så har vi jobbat alla år, det kan vara bra att få bra resultat med sig, det är bra för självförtroendet. Jag tycker det ser bra ut både för henne och Ebba.

Charlotte Kalla: ”Försökte bara tugga på”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer