Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Dahl är uttagen till världscupen i Davos Foto: Bildbyrån

Ida Dahl debuterar i världscupen: ”Svårt att säga hur man står sig”

Uppdaterad
Publicerad

Ida Dahl är uttagen till världscupen i Davos.

Det blir debut i sammanhanget för långloppsspecialisten.

– Jag kommer verkligen åka dit och ge allt jag kan, säger hon till SVT Sport.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, Anna Dyvik och Emma Ribom saknas när världscupen fortsätter i schweiziska Davos. Det ger plats i truppen till flera åkare som brukar hålla till på långloppscupen. En av dem är Ida Dahl, som debuterar i längdvärldscupen.

– Det är jättekul. Att åka världscup är ju något man alltid tänkt att man vill göra någon gång. Sedan är det bara lite komiskt att det kommer nu när man har börjat åka långlopp och så, men jag är jätteglad, säger hon till SVT Sport.

”Ju längre desto bättre för mig”

Dahl tycker det är bra att åkarna på långloppscupen också kan få chansen i ”vanliga” världscupen för längdskidor.

– Det är svårt att säga hur man står sig där men jag kommer ju verkligen åka dit och ge allt jag kan så jag ser verkligen fram emot det, säger Dahl, som kommer köra 20 kilometer fristil under helgen.

– Ju längre desto bättre för mig, så jag tänker att 20 kilometer blir jättebra. Vi får hoppas att skejtbenen orkar så länge också, avslutar Ida Dahl.

Landslagschefen: ”Absolut inget problem”

Landslagschef Anders Byström berättar om beslutet att ta ut Dahl:

– Ida Dahl är ju en erkänt duktig skidåkare, men kanske mer på klassiskt. Nu får vi prova henne på ett skejtlopp över två mil. Hon har varit i Europa ett tag nu och är acklimatiserad till höjd som det är i Davos.

Att Dahl ska åka 42 kilometer i Ski Classics på lördag ser Byström inte som något problem.

– Det tror jag absolut inte är något problem för en så vältränad åkare som Ida Dahl. Det blir en bra uppvärmning på lördagen och sedan fullt ös på söndag.

Vilka förväntningar kan man ha på henne?

– Man ska vara realist också. Det är många som är specialister på den här distansen och som åker bra i världscupen. Så vi kan inte förvänta oss några jättetopplaceringar, men jag tror ändå hon kan åka bra och vara med och ta världscuppoäng åt Sverige. Det är nog så viktigt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.