Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Dahl tog första segern på över en månad i Orsa. Foto: Bildbyrån

Ida Dahl vann överlägset på Ski Classics i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Tillbaka på topp.

Ida Dahl har haft det struligt efter sjukdom, men i Orsa var långloppsspecialisten återigen i slag och tog sin första seger på över en månad – i storartad stil.

I slutet av januari blev Ida Dahl sjuk i covid-19. Efter det har hon inte riktigt kommit tillbaka till tidigare storslag och slutat på – för hennes del – blygsamma femte respektive fjärde plats på de två efterföljande loppen. Magni Smedås, som vann båda tävlingarna, klev därför om Dahl i den totala ställningen.

Men på ”hemmaplan” i Orsa var östgöten Dahl mer lik sig själv från tidigare i säsongen och kunde kliva upp i topp tillsammans med Emilie Fleten. Duon gjorde ett ryck från resten av fältet efter åtta kilometer och kunde hålla avståndet neråt i resterande dryga fyra mil.

40 sekunder före i mål

När det närmade sig mål, med cirka sju-åtta kilometer kvar, kunde dock Ida Dahl rycka ifrån Fleten som fick lite magproblem och luckan växte för varje stavtag. Hon gick i mål hela 40 sekunder före Fleten och tog sin fjärde vinst för Ski classics-säsongen.

– Det finns en tjej som varit bättre än alla andra i dag. Det är ingen tvekan om att Ida Dahl är i praktform och har varit den starkaste skidåkaren i dag, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Ida Dahl var själv väldigt glad efter segern.

– Jag är jätteglad, det var jätteskönt att få den här segern i dag. Jag märkte att något strulade för Fleten och jag går för vinsten så det är klart jag kör när jag märker det, säger hon till SVT Sport.

Debutant blev trea

På tredje plats kom 19-årigen Tove Ericsson, i sitt första Ski Classicslopp.

– Det känns jätte, jättecoolt. Det känns lite oväntat, säger hon till SVT Sport.

Topp fem Ski Classics 50 kilometer klassisk stil Orsa Grönklit damer:

1. Ida Dahl, Team Engcon, 2:09.56,8.

2. Emilie Fleten, Team Ramudden +40,9

3. Tove Ericsson, Team Engcon +2.51,4

4. Karolina Hedenström, Lager 157 Ski Team +2.52,2

5. Magni Smedås, Team Eksjöhus +5.42,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.