Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ingvild Flugstad Östberg om comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Ingvild Flugstad Östberg har flera gånger stoppats av hälsoproblem.

Världscuptävlingen i Ruka blir hennes första på nästan ett år.

– Det har varit en kamp på många sätt, säger norskan till SVT Sport.

32-åriga Ingvild Flugstad Östberg har stoppats från att tävla tre gånger sedan hösten 2019 på grund av att hon inte klarat landslagets hälsokrav.

Efter en misslyckad fjolårssäsong då hon missade OS tränar norskan numera utanför landslaget.

Det har inte stoppat henne från att prestera i skidspåret.

I den norska premiären i Beitostölen för en vecka sedan slutade hon trea på 10 kilometer klassiskt. Det gav henne en plats i världscupspremiären i Ruka i helgen.

”Inte tänkt scenariot”

– Jag hade kanske inte tänkt scenariot att gå här. Jag tänkte att var lite tidigt, jag var tvungen att prestera i Beitostölen eftersom jag inte är med i landslaget. Men det gick väldigt bra där och vi la en bra plan att gå här.

Flugstad Östberg ska tävla i distansloppen 10 kilometer klassiskt och 20 kilometer jaktstart under helgen. Förväntningarna på helgen respektive säsongen skiljer sig åt mycket.

– Jag har ganska låga förväntningar på helgen. Resultatmässigt så har jag inte de högsta förväntningarna, jag vet att jag är en bit ifrån där jag kan vara. Men jag förväntar mig att göra det bästa utifrån där jag är. På säsongen i stort har jag målet att kämpa om medaljer i VM, så det är ett väldigt stort avstånd mellan de två förväntningarna.

”Varit tufft”

Flugstad Östberg har bara gjort ett fåtal tävlingar de senaste åren och hon berättar att det senaste året varit ganska tufft mentalt.

– Jag kände i vår att jag inte var färdig med det här, jag måste visa mig själv att jag har gjort allt. Jag fick lagt en bra plan och har bra folk runt mig. Men det har varit tufft, jag har lagt ner otaliga timmar, det har varit en kamp på många sätt. Samtidigt har jag haft det bra på vägen med bra människor runt mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.