Emil Iversen tycker inte att de svenska åkarna bara kan skylla motgångarna på vallarna. Foto: Bildbyrån

Iversen: ”Skrämmande att vara på samma nivå som svenskarna”

Uppdaterad
Publicerad
Den svenska, hittills svaga, insatsen under Ski Tour 2020 har väckt uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser. Norska landslagsåkaren Emil Iversen har själv en tung period men överraskas av de svenska prestationerna.
– Det är lite konstigt att känna att ingenting fungerar och att man ändå är lika med de bästa svenskarna. Det är lite skrämmande, säger han till TV2.

Norska landslagsåkaren Emil Iversen, som själv har en tung period, är en av dem som uttalat sig om Sveriges motgångar just nu. Till TV2 säger han:

– Det är lite konstigt att känna att ingenting fungerar och att man ändå är lika med de bästa svenskarna. Det är lite skrämmande. Då är det dåligt ställt där. Det vill sig inte för dem. Vi hade gärna haft med en svensk eller två för att ge oss en kamp, men så är det inte. De måste bara erkänna att de är i för dålig form. Men de kan inte bara ge upp eller bara skylla på vallarna, för det är inte bara det, säger han.

”Lider med mina kollegor”

Även Norges landslagstränare Eirik Myhr Nossum är överraskad över den svenska prestationen så här långt den här säsongen.

– Jag lider med mina kollegor. Det är inte enkelt. De har varit igenom ett generationsskifte där löpare som Marcus Hellner, Emil Jönsson och Johan Olsson har slutat. Det har nog tagit längre tid än de trodde och hoppades. De måste starta på nytt.

Ernst A Lersveen, reporter på TV2, säger så här till SVT Sport om den svenska prestationen:

– Det är för dåligt, och det är inte bra för internationell längdskidåkning att en nation nästan blir helt borta, förutom Linn Svahn och Ebba Andersson. Det stora problemet är resultatet, det är för dåliga, säger han.

Bör lära sig av damerna

Norrmannen tycker att Sverige måste ställa sig frågan om hur man på herrsidan tränar.

– Tränar de bra nog? Jag är säker på att man ställer sig de frågorna i Norge nu när man ser hur bra Bolsjunov går. Vad gör vi nu?

Vidare menar han att det är skillnad på herr- och damsidan och kanske finns det ett svar där.

– Sverige har de bästa sprintarna i världen och minst två distanstjejer som ska vara med i världstoppen i Ebba Andersson och Frida Karlsson. Det kanske är en idé att herrarna ser hur de svenska tjejerna gör?

En åkare som Lersveen hoppats mycket på är Calle Halfvarsson.

– På herrsidan har jag väntat och väntat på att Calle Halfvarrson ska få ut sin fulla potential. Jag tror att det sviktar mentalt. Han har de fysiska förutsättningarna som behövs men jag skulle gärna ge hälften av Northugs självförtroende till honom, säger han.

Vallachefen Anders Niemi efter långloppet i Meråker: ”Frustrerande”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vallachefen Anders Niemi: ”Det är frustrerande” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer