Jacob Hård är inte förvånad över att Fis vill se en längre avstängning. Foto: Bildbyrån

Hård: ”Inte förvånande”

Publicerad

Internationella skidförbundet Fis vill se en förlängd avstängning på Therese Johaug på uppemot 20 månader. Ett besked som skulle få stjärnan att definitivt missa OS. – Jag tror det mer handlar om principiella saker än att de inte vill se henne i OS, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Dopningsavstängda Therese Johaug förhördes i schweiziska Lausanne och var lättad efteråt att dagen var över. Efteråt framkom det att Fis, som överklagat domen på 13 månader, i stället vill se den förlängd till mellan 16 och 20 månader.

”Inte jätteförvånad att de driver den linjen”

Ett yrkande som i sin tur skulle innebära att Johaug definitivt missar OS.

– Det är inte så himla förvånande. Om de hade velat förlänga det med en eller två månader, det hade inte varit så mycket att bråka om – och inte värt att överklaga om hon skulle ha 14 eller 15 månader. Jag är inte jätteförvånad att de driver den linjen, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

– Jag har inte sett eller hört hur de argumenterar, men jag antar att de lutar sig åt andra fall och tycker att det borde vara så.

”Handlar om principiella frågor”

Han tror inte att Fis inte vill se henne medverka i OS i Pyeongchang i februari nästa år.

– Det handlar inte om att de inte vill se henne i OS, tror jag. Det handlar nog om principiella frågor. Jag gissar att Fis resonemang bygger på att en idrottare har ett större ansvar än vad den instansen i Norge kom fram till. Jag tror det mer handlar om principiella saker än att de inte vill se henne i OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer