Jacobsen vann en tävling i världscupen under hennes sista säsong. Foto: Bildbyrån

Jacobsen lindrade sorgen efter brodern med hård träning

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter att Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 33, meddelade att hon lägger av berättar hon utlämnande om tankarna kring broderns död i samband med OS i Sotji 2014. Extremt hård träning fick fylla tomrumet.

– Jag har antagligen missbrukat det, säger Jacobsen.

Det var vid invigningen av Sotji-OS som lagläkaren tog Jacobsen vid sidan och berättade att hennes lillebror, Sten Anders, tagit sitt liv endast 25 år gammal. Jacobsen valde att stanna kvar i Ryssland under mästerskapet och blev fyra i sprinten.

– Där och då kändes det rätt. När jag ser tillbaka var detförmodligen flera skäl. Bland annat för att det var en olympiskby skyddad från omvärlden och från media. Det var säkrare att varadär och det säger mycket om vilken typ av familj idrotten kan vara fören, säger Jacobsen i norska talkshowen Lindmo i NRK som visas i kväll.

Hon fruktade att åka hem och konfronteras med känslorna på egen hand.

– Jag visste också att det inte skulle bli någon sjukskrivning. Det varingenting jag kunde göra hemma, säger 33-åringen.

Tog ett halvår att fungera normalt

Hon tog hjälp av träningen för att bearbeta sorgen.

– Jag använde verktygen jag hade i min väska. Ett av dem var fysiskträning. Den smärta jag fick av att träna fysiskt var bekant ochlättare att hantera än sorg och mental smärta.

Hon gick över gränsen med sin intensiva träning.

– Jag har antagligen missbrukat det på ett sätt. För de som harvarit på utsidan och följt detta, var det förmodligen ingen storöverraskning att jag gick in i väggen. Men för mig som varmitt i det var det inte så lätt att se att det här kom, säger hon.

Först efter ett halvår klarade Jacobsen av att fungera normalt.

Hon har samtidigt med skidkarriären studerat till läkare.

– Här och nu har jag fler drömmar i livet som läkare än i livet som längdskidåkare, så jag känner att det är dags att sätta punkt, sade Astrid Uhrenholdt Jacobsen i samband med beslutet att lägga av.

KLIPP Frida Karlsson om lärdomen: ”Har mycket mer kunskap nu”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.