Foto: Bildbyrån

Johaug: ”Ett OS-guld betyder inte lika mycket som tidigare”

Publicerad

Therese Johaugs comeback efter dopningsavstängningen blev en stor succé. Hon radade upp världscupsegrar och lämnade Seefeld som VM-drottning. Men nu tror norskan att det blir svårt att uppbåda samma motivation igen.
– Ett OS-guld betyder inte lika mycket som tidigare. Längdskidåkning är inte heller detsamma för mig som tidigare, säger Johaug till norska TV2.

Efter den 18 månader långa dopningsavstängningen gjorde Therese Johaug uppmärksammad världscupcomeback i Ruka, Finland, i fjol. Där inledde hon säsongen med en storseger: Vinstmarginalen till tvåan Charlotte Kalla var 22 sekunder.

”Väcktes en liten djävul i mig”

Och norskan fortsatte att rada upp segrar – fram till VM i Seefeld var hon obesegrad på distans. Hon lämnade sedan mästerskapet med tre guld och ett stafettsilver.

– Det väcktes en liten djävul i mig när mitt fall uppstod hösten 2016. Att ha den typen av motivation som jag hade var viktigt för mig. Jag var inställd på att visa för mig själv och för alla andra att jag skulle stå rakryggad genom det här. Jag skulle bevisa att jag aldrig har försökt fuska. Jag skulle inte låta det här knäcka mig, berättar Johaug i en intervju med norska TV2.

”Ett OS-guld inte betyder lika mycket som tidigare”

Johaug konstaterar att hon vann alla lopp hon ville vinna – därför tror hon att det blir svårt att mobilisera samma krafter igen. Inte ens tanken på att vinna ett individuellt OS-guld – mästerskapsmedaljen hon saknar – gör henne lika motiverad som hon var under avstängningen.

– Jag har tillräckligt med motivation för att träna fram till OS, men efter det jag har upplevt de senaste åren vet jag inte om jag kan hitta samma krafter som jag mobiliserade hösten 2016. Det var väldigt speciellt, både tiden jag var avstängd och comeback-vintern. Och jag känner också att ett OS-guld inte betyder lika mycket som tidigare. Längdskidåkning är inte heller detsamma för mig som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer