Foto: Bildbyrån/SVT

Experten inför Tour de Ski: ”Har ett pannben som inte är av denna värld”

Uppdaterad
Publicerad

Årets Tour de Ski innehåller fler fristils- och kortare distanser vilket SVT Sports expert Johanna Ojala tror kommer att gynna Jessica Diggins.

– Hon har ett pannben som inte är av denna värld.

Martin Johnsrud Sundby har tidigare kritiserat årets Tour de Ski eftersom att den är för lätt. Vilket SVT:s expert delvis håller med om.

– Fis försöker väl att kompensera för att fler ska åka. För att undvika stjärnfallet. Årets tour är lite enformig. Fem av sju distanser är fristil. Det var lite mer variation förr i tiden.

Tour de Ski

Årets upplägg tror hon kommer passa amerikanska Jessica Diggins.

– Jag är lite spänd på att se henne. Det är mycket fristil och distans vilket hon gillar och hon brukar komma i bättre form efter jul. Det skulle vara spännande att se henne på en pall.

”Är inte av denna värld”

– Hon har ett pannben och en smärttröskel som inte är av denna värld så om hon är bra med i sista klättringen kan det väldigt spännande.

Men hon tror också på norska Ingvild Flugstad Östberg och finska Krista Pärmäkoski.

– Östberg hade en god form innan jul och Pärmäkoski brukar göra bra tourer och har hållit sig högt upp på listorna.

På herrsidan har Ojala inte lika klara favoriter.

– Ingen är sådär sjukt självklar. Sundby är en rutinerad tour-räv och han behöver lite framgång. Sjur Röthe visade god form tidigare men har varit sjuk. Alex Harvey kan vara med. Dario Cologna trivs bra i Europa på lite halvhög höjd. Johannes Hösflot Kläbo kan få för sig att skrälla. Denis Spitsov är en lätt åkare som kan göra en bra klättring. Herrsidan är knivig.

”Passar som handen i handsken”

Kläbo kör sin första Tour de Ski vilket Ojala tror kan vara en fördel.

– Han går in i sista klättringen utan att ha åkt den och det kan vara en fördel, han vet inte vilket helvete som väntar.

– Årets upplägg passar honom som handen i handsken, han gynnas av att köra man mot man.

Hon tror också att upplägget passar Stina Nilsson.

– Hon ska göra två bra sprintar. Masstart och jaktstart gynnar henne men hon kommer nog vara lite mer restriktiv efter succétouren där hon brände sig lite in mot VM i Lahtis. Nästa år det inget mästerskap så då kommer hon nog att brassa på.

”Kan få in goda beteenden”

– Sen har Ida Ingemarsdotter visat bra form inledningsvis i världscupen och det ska bli intressant att se henne i sprintarna och i masstartsloppen som passa henne bra.

På herrsidan tror Ojala mest på Calle Halfvarsson men hoppas också att se resultat från Oskar Svensson.

– Jag vill se svenska herrarna få till i alla fall några enskilda lopp riktig riktigt bra. Sen vill jag se bra fristilssprintar från Oskar Svensson.

– För Calle Halfvarsson är det bra att det är två fristilssprintar och två klassiska lopp på femton km. Han har siktat in sig på de distanserna på VM. Så även om det är intervallstart på 15 km klassiskt i VM så kan han få in goda beteenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet