Justyna Kowalczyk under VM i Seefeld. Foto: TT

Johansson Norgren tvåa när Kowalczyk vann Birkebeinerrennet

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren slutade tvåa i det norska långloppet Birkebeinerrennet. Hon hade ingen chans mot den polska skiddrottningen Justyna Kowalczyk, 36, som nyligen gjorde comeback i VM.

Den dubbla OS- och VM-guldmedaljören Justyna Kowalczyk la skidorna på hyllan efter OS i Pyeongchang förra året.

Men efter att ha hållit igång i Slavic cup, en motsvarighet till skandinaviska cupen, under säsongen ställde den 36-årige veteranen något överraskande upp i VM i Seefeld där hon tävlade för Polen i lagsprinten och stafetten.

Och tävlandet i VM verkar ha gett Kowalczyk mersmak.

Johansson Norgren leder långloppscupen

För när det 54 kilometer långa loppet Birkebeinerrennet avgjordes i Norge under lördagen stod hon på startlinjen. Polskan vann sedan i överlägsen stil och tog sin tredje raka seger i loppet.

– Jag hade fantastiska skidor, och när jag såg att jag hade så mycket bättre skidor än de andra kände jag att jag var tvungen att chansa och sticka, säger Kowalczyk efter loppet.

Britta Johansson Norgren var drygt 2,41 minuter bakom Kowalczyk, medan trean Astrid Öyre Slind var 4,23 efter. Svenskan leder långloppscupen med 285 poäng efter totalt fyra segrar den här säsongen.

– Jag tror det här var mitt bästa Birkebeinerrennet. Jag kände mig stark och hade bra skidor, men Justyna var superstark, säger Johansson Norgren.

Trippelt norskt i herrklassen

På herrsidan tog Petter Eliassen en överlägsen seger inför hemmapubliken, hans andra totalt i Birkebeinerrennet. Norrmannen var drygt två minuter före landsmännen Andreas Nygaard och Simen Östensen.

Bäste svensk blev Oscar Persson på en sjundeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.