Johaug defilerade hem segern i avskedsloppet

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug defilerade hem segern i Holmenkollens tremil i klassisk stil, hennes sista framträdande i världscupen på norsk mark.

– Det är så många känslor nu. Jag tog min första individuella seger här 2011. I dag är mitt sista lopp här. Det var så många som hejade på mig och jag känner bara glädje även om det är lite sorgligt, säger Johaug.

Strax före mål tog hon emot två norska flaggor och funktionärerna gjorde vågen medan Johaug tog sig fram på upploppet. Strax före mållinjen stannade en tårfylld Johaug till, vände sig om och bugade till publiken.

– Det har varit mitt liv de senaste 15 åren och nu ger jag upp karriären och en Therese om tio år skulle säga att det var rätt men Therese här och nu har lust att fortsätta skidåkningen, säger Johaug till SVT Sport.

En del av Johaug skulle vilja fortsätta

En liten del av dig vill fortsätta?

– Ja, jag skulle inte sakna träningen och tävlingarna men det finns en tid för allt och jag vill inte hålla på med det här för evigt. Jag blir 34 år till sommaren och känner att jag har lust att göra andra saker och prioritera annat. Jag väljer att avsluta när jag är på topp  efter att ha haft en fantastisk karriär. Jag har upplevt det som en längdskidåkare bara kan drömma om.

– Jag är säker på att jag tar det rätta beslutet även om det gör ont just nu, förklarar Johaug som skickade ett sms till Charlotte Kalla i går förmiddag innan beslutet blev offentligt.

– Hon är verkligen en outstanding skidåkare och häftigt med den press hon har att hon kan leverera lopp efter lopp, säger Charlotte Kalla om Johaug till SVT Sport.

Johaug var själv större delen av loppet och hejades på av täta publikled i ett soligt Oslo, en triumfväg bland norska flaggor kantad av sjungande, hurrande, jublande, vrålande och hejande fans, vissa av dem med koskällor. Efter den här säsongen lägger skiddrottningen, som tog fem segrar i Kollens tremil, av.

Firade tidigt

Redan vid 26,6 km vinkade Johaug en segergest till publiken som svarade med ett vrål.

Efter 6,5 kilometer ryckte Johaug uppför och fick en lucka direkt. Sedan tittade hon aldrig bakåt. Efter 13,3 km åkte Johaug in och bytte skidor medan förföljargruppen på sju åkare, ledd av Katharina Hennig, var 23-26 sekunder efter trots att ingen av dem bytte skidor. Jonna Sundling var enda svenska i den klungan. Krista Pärmäkoski blev tvåa och Jonna Sundling spurtade in som imponerande trea.

Johaug om beslutet att lägga av

Fakta Therese Johaug (1988-06-25):

Fyra OS-guld

Ett OS-silver

Ett OS-brons

14 VM-guld

Två VM-silver

Tre VM-brons

81 världscupsegrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.