Foto: Bildbyrån

Världscupavslutningen i längdskidor ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Avslutningen av längdskidornas världscup flyttades först från ryska Tiumen. I dag kom beskedet att den inte ersätts med tävlingar på någon annan ort. Därmed blir säsongsavslutningen i Falun.

– Det är lite synd tycker jag. Det är åtta tävlingar totalt som har ställts in i år, säger damtränare Stefan Thomson till SVT Sport.

På grund av Rysslands invasion av Ukraina beslutade det internationella skidförbundet (Fis) att flytta världscupavslutningen från Tiumen. Man letade ersättande orter, och Östersund var på tapeten, men man hittade ingen.

Därmed blir världscupavslutningen i Falun nästa helg.

”Inte bra för idrotten”

”Trots stora ansträngningar och intresse från olika nationella skidförbund har vi inte lyckats ersätta världscupavslutningen med någon annan arrangör” skriver Fis i ett pressmeddelande.

– Det är lite synd tycker jag. Det är åtta tävlingar totalt som har ställts in i år. Det är besvärligt med covid och så. Men det är inte bra för idrotten att det blir så. Man får diskutera och se över om man borde ha en plan B och C lite tidigare, säger Thomson.

Tycker du att man kunde ha agerat annorlunda?

– Jag vet inte bakgrunden till hur mycket man har jobbat där. Men man kanske kan måla upp ett scenario tidigare och förbereda reservorter.

Ebba Andersson håller med sin tränare.

– Jag tycker det är tråkigt. Jag hade förhoppningar om att Östersund skulle ta det värdskapet, så det var en besvikelse när det inte blev så, säger Andersson om som är trea i totalcupen.

Dahlqvist vinner sprintcupen

Dagens besked innebär att Maja Dahlqvist har vunnit damernas sprintcup och att den norske stjärnan Johannes Hösflot Kläbo vinner totalcupen på herrsidan. Det som återstår av den individuella världscupen är tre- respektive femmilen i Holmenkollen samt en klassisk sprint och ett distanslopp i Falun.

Dahlqvist är tredje svenska att vinna sprintcupen. De som har gjort det tidigare är Stina Nilsson och Linn Svahn.

Dagens beslut innebär även att Therese Johaug lär göra sina sista världscuplopp i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.