Therese Johaug går miste om flera miljoner. Foto: Bildbyrån

Så många miljoner går Johaug miste om denna säsong

Uppdaterad
Publicerad

I längdspåret regnar segrarna över Therese Johaug men vid sidan av förlorar hon. I alla fall pengar.

Hennes manager Jörn Ernst bekräftar för norska VG att stjärnan går miste om minst fem miljoner norska kronor denna säsong.

Den förra VM-säsongen, 2019, tjänade Johaug omkring 10 miljoner norska kronor enligt VG.

Men när tävlingarna denna säsong, på grund av coronapandemin, blivit färre har också pengacheckarna blivit det.

– Sammantaget tjänar Therese betydligt mindre än tidigare, för hon har knappt åkt den här säsongen. Bonusar och allt kommer att bli mycket mindre än tidigare, säger Jörn Ernst till VG.

Norska skidlandslaget valde att stå över flera världscuptävlingar samt Tour de Ski tidigare under säsongen på grund av coronapandemin.

”Mindre än hälften”

Hittills har 32-åriga Johaug ett guld från VM i Oberstorf. På tisdag får hon chans på ett till när det är dags för 10 kilometer fristil. Om hon fortsätter plocka segrar som hon gjort de senaste åren kommer hon ändå att tjäna mycket mindre än vad hon gjorde 2019.

– Hon tjänar mindre än hälften den här säsongen. Vi vet inte exakt vad det kommer att bli, för vi vet inte hur många skidlopp det kommer att bli efter VM. Men mindre än hälften, kanske mer, säger Ernst.

Det verkar dock inte gå någon nöd på Johaug. Förutom prispengarna tjänar norskan en hel del på bland annat sponsoravtal och sitt eget klädmärke. Enligt managern har Johaug flera nya avtal som kommer att presenteras efter mästerskapet.

KLIPP: Här faller Karlsson och Johaug

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.