Johaug är numera expert på NRK som givetvis fick första intervjun med den blivande mamman. Foto: TT

Johaug gravid: ”Större än alla gulden jag tagit”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra OS-guld och 14 VM-guld har Therese Johaug nått sitt livs största mål. Hon ska bli mamma någon gång under det närmaste halvåret. Bland gratulanterna finns Frida Karlsson: ”Wow, supergrattis!” skriver dagens etappvinnare i Tour de Ski.

Medan Karlsson jagar sin första totalvinst i Tour de Ski kan Johaug se tillbaka på tre triumfer i klassikern. Men alla vinster i skidspåren bleknar mot den nya rollen som mamma.

– Det är det största jag kan uppnå. Det är större än alla gulden jag tagit, säger den norska nationalklenoden Johaug till NRK. ”Flocken ska bli större”, skrev hon på sociala medier.

Pappan är sambon Nils Jakob Hoff, 37, roddare med ett VM-guld i dubbelsculler och två OS på meritlistan.

Sabbatsår inför hemma-VM 2025?

34-åriga Johaug dominerade distansloppen i världscupen och lade av i våras. Då hade hon under en längre period pratat om att ta ett sabbatsår för att bli mamma och komma tillbaka till hemma-VM i Trondheim 2025.

Hon har tagit råd av den goda vännen Marit Björgen, tvåbarnsmamma, som hade flera framgångsrika säsonger efter att hon blev mor för första gången i december 2015, då som 35-åring.

Fått tips och råd av Björgen

– Jag har pratat mycket med Marit så jag har fått lite tips om vad jag ska känna efter och anpassa träningen efter, säger Johaug som är expertkommentator på NRK.

– Jag har även fått bra guidning av de personer jag jobbade med på Olympiatoppen och dess omgivning (Norges SOK), säger Johaug.

När den obligatoriska frågan om en eventuell comeback kommer upp svarar Johaug.

– Det har jag inget svar på.

KLIPP: Johaug om prestationsångesten: ”Kändes som 20 extrakilon” (11 december 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.