Therese Johaug hyllar Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Bildbyrån

Johaug om Jacobsen: ”Många kommer bli chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att norska längdstjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen avslutar karriären efter 13 år på elitnivå. Nu hyllas hon av Therese Johaug, som påpekar att Jacobsen tagit sig upp från botten till toppen gång på gång.

– Vägen dit säger mer än medaljerna runt halsen, säger Johaug till norska Dagbladet.

Corona-krisen har gjort norska längdskidåkerskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 33, helt säker på att det är en framtid som läkare som gäller från och med nu. Därmed läggs karriären på hyllan.

Jacobsen slog igenom med VM-guld i sprint 2007, på samma mästerskap som den ett år yngre Therese Johaug också fick sitt stora genombrott med brons på tremilen. Nu säger Johaug att lagkamraten kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.

– Jag tror många kommer att få en chock när hon inte längre finns i laget, och man upptäcker hur mycket hon har bidragit med och hur hon stått upp för oss andra i många år, säger norskan till Dagbladet.

”Enormt imponerad”

Jacobsen har bland annat tagit stort ansvar i idrottspolitiska diskussioner och har kämpat för kollektivet och gemenskapen, skriver tidningen.

– Astrid har varit en stor inspiration för mig i min karriär, och jag kommer att sakna henne väldigt mycket, säger Therese Johaug.

Hon passar också på att hylla Jacobsen och poängterar att hon uppnått sådant som många bara drömmer om med många medaljer och starka prestationer.

– Men hon har också haft sina tunga perioder, som är svåra att sätta sig in i hur det har varit. Hon har stått där gång på gång och kommit tillbaka till toppen. Vägen dit säger mer än medaljerna runt halsen, jag är enormt imponerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.