Therese Johaug defilerade i mål. Foto: SVT

Therese Johaug överlägsen – krossade motståndet på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Längddrottningen Therese Johaug fortsätter att vara överlägsen i världscupen. I dag vann hon halvminuten före Heidi Weng i 10 kilometer fritt i Davos. Charlotte Kalla var bästa svenska på tionde plats med 1,19 efter Johaug.

Redan efter 2,2 kilometer hade Therese Johaug, Norge, tagit en ledning med tio sekunder före Jessica Diggins, USA. Till fem kilometer hade hon drygat ut ledningen till 17,4 sekunder och i mål var hon 30 sekunder snabbare än tvåan Heide Weng. Trea blev Jessica Diggins som var 36 efter Johaug.

– Det var väldigt roligt att vinna i dag och jag kände att jag hade en bra dagsform, säger Therese Johaug till SVT Sport.

– Jag försökte att inte gå mig stum på första varvet. Jag var väldigt nöjd med upplägget och jag hade bra skidor.

Vad tänker du om att du inte har konkurrensen från svenska laget just nu?

– Jag vet att jag kommer få konkurrensen då alla är 100 procent redo efter jul. Jag har konkurrerat väldigt mycket med Ebba (Andersson) och jag tänkte att hon skulle bli svår att slå i vinter. Hoppas hon kommer tillbaka så att jag kan få några fighter med henne.

SVT Sports expert Anders Blomquist om Johaugs överlägsenhet:

– Hon är med marginal världens bästa skidåkerska. Frågan om det är någon som varit så här bra någonsin i skidhistorien. Oj, vad hon åker fort, säger han och fortsätter:

– Marit Björgen var ju inte lika överlägsen i distansloppen, men som alternativ hade hon en sprint-spets. Det är svårt jämföra, men hon är en fantastisk skidåkerska.

Nytt upplägg för Kalla

Bästa svenska blev Charlotte Kalla som slutade på tionde plats då hon var 1.19 efter Therese Johaug.

– Jag försökte att hålla en jämn fart hela vägen, men sekunderna rullade på fort mot täten, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Hur kändes åkningen?

– Det kändes inte så där rappt. Jag försökte ha ett minne hur det kändes i Gällivare, men det är väldigt olika karaktärer på banan.  Nu blir det fokus på träning innan Tour de Ski, säger hon.

Näst bästa svenska blev Moa Lundgren på 24:e plats.

– Största problemet var att hålla farten. När man har åkt två kilometer uppför ska man åka halv-slakmota i en kilometer. Den svider i benen, säger Lundgren till SVT Sport.

Linn Svahn, gårdagens skrällsegrare, kraschade under första varvet:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.