Ebba Andersson: ”Jag är en missnöjd fyra”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug var överlägen i skiathlonloppet i Oberstdorf där VM avgörs nästa år. Ebba Andersson såg ut att gå mot en pallplats – men hon blev snuvad av Teresa Stadlober.

– Jag är inte nöjd hur jag satte upploppet, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Trots att Therese Johaug vann Tour de Ski i överlägsen stil visade norskan att hon inte är oslagbar i distansloppen. Men efter touren har Johaug varit lika överlägsen. I dagens skiathlon-lopp i tyska Oberstdorf – där VM avgörs nästa år – var hon aldrig hotad.

Efter 3,8 kilometer hade hon redan ryckt till sig en ledning på fem sekunder före Ingvild Flugstad Östberg. Vid skidbyte till fristil hade avståndet till Östberg växt till 14 sekunder.  Till slut vann Therese Johaug med 15 sekunder efter att hon saktat in mot mål.

– Hon är helt fantastisk, helt enkelt. Hon har kvalitéer som andra inte har. Det är framförallt att hon orkar ligga i röd zon så länge och kriga, kriga, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Jämnt bakom

Bakom Johaug var det betydligt jämnare. Vid skidbytet låg Ebba Andersson på sjätteplats, 16 sekunder efter Johaug. Den svenska stjärnan gjorde en stark sprintdel – men det räckte inte till en pallplats. Östberg slutade tvåa och på upploppet låg Ebba Andersson trea men Terese Stadlober spurtade förbi henne och Andersson slutade fyra.

– Jag är inte nöjd hur jag satte upploppet. Jag är en missnöjd fyra med tanke på hur det slutade. Jag hade velat vara snabbare och tagit tredjeplatsen. Men det är bara att gilla läget och att det är jag som står precis utanför pallen i dag,  säger Ebba Andersson till SVT Sport.

– Jag hade fullt fokus framåt, men som jag sa satte jag inte upploppet till fullo. Och då blir man fyra också.

Bakom Ebba Andersson slutade Moa Lundgren (11), Charlotte Kalla (12) Emma Ribom (15) Anna Dyvik (27) och Elina Rönnlund (28).

KLIPP: Ebba Andersson missnöjd efter fjärdeplats:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.