Therese Johaug tycker det är synd att Frida Karlsson inte är i Davos i helgen. Foto: Bildbyrån

Johaug stöttar Frida Karlsson: ”Hälsan går först”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har fått startförbud på grund av att hon inte klarat hälsokraven. Therese Johaug tycker det är synd att hon inte kommer till start –men säger att hälsan går först.

– Seger i världscupen, VM eller OS spelar ingen roll i jämförelse med hälsan, säger Therese Johaug till SVT Sport.

Frida Karlsson tävlade i säsongspremiären i finska Ruka. Sedan stod hon över på grund av förkylningssymptom.

Och i måndags meddelade skidförbundet att hon fått startförbud tills vidare då hon inte klarat alla hälsokrav.  Just nu är det oklart när hon kan vara tillbaka i tävling.  Innan premiären stoppades även norska skidstjärnan Ingvild Flugstad Östberg från tävlande på grund av hälsoproblem.

– Jag tycker att det är väldigt synd att de inte är här. Samtidigt går hälsan först och det är väldigt viktigt att man tar tillvara på den. Seger i världscupen, VM eller OS spelar ingen roll jämförelse med hälsan, säger Therese Johaug till SVT Sport.

Hur svårt är det att hitta rätt balans med?

– Det är klart att det är svårt då du tränar så pass mycket. Vi är utsatta för en stor press och man vill prestera hela tiden. Samtidigt så vet jag att de båda har bra team runt omkring sig, och jag hoppas att de är tillbaka snart.

”En extra fridag”

Therese Johaug säger att det är viktigt ta tillvara på sig själv då de tränar så pass mycket.

– Det är viktigt lägga in perioder då man kopplar av och gör andra saker. Att ta en extra ledig dag, slappna av från träningen och unna sig en extra god middag hemma.

Vilken hjälp får ni i sådana här frågor?

– Vi har ett bra hälsoteam runt omkring oss i Norge med läkare, fysioterapeuter och tränare som vi har täta uppföljningar med. De ger oss goda råd så att vi balanser på rätt sida. Vi har det väldigt bra i Norge.

Görs tillräckligt

Borde man göra mer, eller är det tillräckligt?

– För mig personligen tycker jag att man gör tillräckligt, och jag tror de är för resten också.

– Jag vet att själv vad jag gör och jag har en bra apparat runt omkring mig. Sedan är det viktigt att påpeka att vi alla är olika. Jag kan aldrig bli Marit (Björgen) och Marit kan aldrg bli mig. Det är väldigt enkelt, säger Therese Johaug till SVT Sport.

ARKIV: Karlsson stoppas från tävlande – detta har hänt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.