Natalja Neprjajeva och Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Johaugs svar – fruktar Ryssland mest i VM

Uppdaterad
Publicerad

Fem dagar till skid-VM.

Och den stora förhandsfavoriten Therese Johaug tror att Ryssland, inte Sverige, är det som kan stoppa henne från att bli VM-drottning.

– Både Julia Belorukova och Natalja Neprjajeva har åkt otroligt bra hittills den här säsongen, vi får akta oss för Ryssland, de blir jättetuffa. Sedan är det ganska öppet, i alla fall i stafetten, säger Therese Johaug till norska NRK under VM-förberedelserna i italienska Seiser Alm.

Johaug har än så länge under sin comebacksäsong efter dopningavstängningen vunnit samtliga åtta distanslopp i världscupen. Och naturligtvis riktas alla VM-guldtips mot den dominerande 30-åringen från Norge.

– Jag är väldigt medveten om att det inte är bara att hämta medaljer och förstaplatser. Alla har spetsat formen till Seefeld (VM-orten), jag är förberedd på att bli besegrad och jag är förberedd på att det kan gå bra.

VM-tävlingarna i österrikiska Seefeld börjar den 20 februari, för Johaug kommer första chansen till medaljframgång den 23 februari med skiathlon.

– Jag satsar mest på 10 kilometer och tremilen, så jag känner mig lite osäker på skiathlon. Målet är medalj, men jag siktar på att vinna.

VM i Seefeld, som SVT sänder, blir Johaugs första stora mästerskap sedan VM i Falun 2015.

Schema VM i Seefeld

21 februari: Sprint, kval och finaler

23 februari: Skiathlon

24 februari: Sprintstafett

26 februari: 10 kilometer (klassiskt), damer

27 februari: 15 kilometer (klassiskt), herrar

28 februari: Stafett, damer

1 mars: Stafett, herrar

2 mars: 30 kilometer, damer

3 mars: Femmilen, herrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.