Foto: Heiko Junge / TT

Försvaret: ”Straffet ska bli lägre än 12 månader”

Uppdaterad
Publicerad

Ett rimligt straff för Therese Johaug är 14 månader, anser Antidoping Norge. Men norska längdstjärnans advokat Christian Hjort yrkar på mindre. ”Min slutsats är att avstängningen skall kunna bli lägre än tolv månader”, sa han under dagens förhör.

Den andra och sista dagen av förhör i idrottsrättegången mot dopningsavstängda Therese Johaug är avslutad.

– Hon är glad för att förhandlingen är över, hon har oroat sig men samtidigt velat få det här överstökat, säger advokaten Hjort till SVT Sport när han kommer ut från förhandlingssalen.

Hjort säger samtidigt att han tycker det har varit bra med den öppenheten som har varit kring förhören, och att det förhoppningsvis ska minska på spekulationer. Däremot tycker han att det norska skidförbundet inte har gett tillräckligt med hjälp för att idrottare som Johaug ska kunna hantera en sådan här situation.

Parterna oense om straffets längd

Båda parter var överens om att Johaugs version av vad som hände stämmer. Dagens förhör handlade mer om att reda ut vilken skuld hon hade i att hon använde krämen innehållandes den anabola steroiden clostebol.

Antidoping Norges advokat Niels R Kiær stod fast vid att Johaug bör stängas av och att 14 månader är en lämplig tid. Han lade stor vikt vid den aktivas personliga ansvar.

Johaugs advokat: ”Lägre än tolv månader”

Johaugs advokat Christian Hjort yrkade på lägre straff.

– Min slutsats är att avstängningen skall kunna bli lägre än tolv månader, sa han.

– Märkningen på asken har ingen betydelse. När hon hade kollat med läkaren hade hon gjort det hon ska. Hon hade ingen plikt att göra mer.

Drog paralleller med Sundby

Advokaten drog flera paralleller till andra fall, bland annat Martin Johnsrud Sundbys, där det fanns flera förmildrande omständigheter. Bland annat att Sundby konsulterade läkare, och fick medicinen för att han behövde den akut. I Johaugs fall förekom dessutom inga intag eller injektioner, det var lokal behandling på läpparna, sa Hjort.

– Det fanns ingen intention med denna behandling att få någon prestationshöjande effekt. Hon skulle bara bli frisk från sina dåliga läppar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer