Johaug om framtiden: ”Vill bli mamma”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug har haft tid att tänka på framtiden. Förra fredagen tog hon beslutet att avsluta karriären. Hon vill hålla sig kvar i skidsporten och betala tillbaka efter sina 15 år i världstoppen.

– Nu kanske jag kan ta en ledarrroll för de andra tjejerna. Jag sitter inne med mycket kunskap och erfarenhet och jag hoppas kunna vara involverad på ett litet sätt även om jag inte kommer att ha nummerlappen på mig, säger 33-åriga Johaug till SVT Sport.

Att hjälpa Sverige till framgångar i skidspåren ser hon som en personlig förolämpning.

– Är du galen? utbrister Johaug efter den frågeställningen.

Skulle långlopp kunna vara intressant för dig?

– Nej, det är inget jag har tankarna på. Nästa år ska jag inte lägga tid på långlopp men kanske får jag lust att hoppa in och köra ett lopp och ha nummerlappen på mig igen, det kan jag tänka mig men det kommer inte att bli någon satsning.

Skrattar åt comebackfrågan

Kommer det att bli en comeback i världscupen?

– Vi får se, haha. Folk gör väl comeback, gör de inte det? säger Johaug först till SVT och utvecklar sedan resonemanget för NRK.

På presskonferensen efter tremilen i lördags avslöjade Johaug mer om framtidsdrömmarna.

– Jag vill bli mamma i framtiden. Livet är mer än bara skidåkning. Nu ger jag mig själv god tid att skaffa familj.

Efter fyra OS-guld och 14 VM-guld har Johaug uppnått en ansenlig mängd höjdpunkter under karriären.

Vad var det största ögonblicket under karriären?

– Det har varit mycket men den första internationella segern med VM-guldet här i Kollen 2011 var stort och det var även stort att kunna gå i mål som segrare i Peking och ta mina tre första individuella OS-guld som jag längtat efter så länge. Det är nog karriärens två största höjdpunkter. Jag kan se tillbaka på ett skidliv som andra bara kan drömma om.

Hade Therese Johaug 2011 trott på en sådan här resa?

– Det hade jag inte kunnat tro i min vildaste fantasi och det var fantastiskt att kunna avsluta på det här sättet på samma datum som 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.