Therese Johaug. Foto: TT

Johaugs galna satsning – som friidrottare

Publicerad

Det verkar inte räcka med att tampas mot Charlotte Kalla, Stina Nilsson och övriga stjärnor i världscupen. Nu har Therese Johaug, 31, anmält sig till norska mästerskapen i friidrott nästa helg för att springa 10 000 meter.
– Då och då måste man göra något galet, säger hennes tränare Pål Gunnar Mikkelsplass till NRK.

Therese Johuag var helt överlägsen den gångna säsongen och vann i princip alla tävlingar hon ställde upp i.

Kanske har den 31-åriga storstjärnan börjat mista lite motivation, eller så vill hon bara testa nya utmaningar.

Hur som helst har Therese Johaug anmält sig till norska mästerskapen i friidrott nästa helg, i hemkommunen Hamar.

– Då och då måste man göra något galet. Det är roligt att göra något lite galet ibland, säger hennes tränare Pål Gunnar Mikkelsplass till NRK.

Ville springa 5000 m

Helst hade 31-åringen velat ställa upp i 5000 meter, men eftersom hon inte har klarat det officiella kravet på bana krävs en speciell dispens för att få delta. Istället är det på 10 000 meter som längdskidåkaren anmält sig.

– 5000 meter hade passat oss bättre, men det får friidrottsförbundet ta ställning till. Säger regelverket nej, så är det inget mer med det, säger Mikkelsplass, som inte tror på någon direkt framskjuten placering.

– Therese är ju ingen banlöpare, så jag tror inte hon kommer ha någon framskjuten placering i fältet. Men hon har sin kapacitet.

Förutom Johaug kommer även Astrit Uhrenholdt Jacobsen och Didrik Tönseth delta på NM. Jacobsen är anmäld till 5000 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer