Therese Johaug och Fredrik Bendiksen vid presskonferensen i oktober 2016. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaugs läkare talar ut: ”Även erfarna personer gör fel”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan tog läkaren Fredrik Bendiksen på sig ansvaret för att ha gett Therese Johaug en läppsalva med den förbjudna substansen clostebol.

Nu talar den före detta landslagsläkaren ut.

– Även erfarna personer kan göra fel, säger Bendiksen till Tidsskriftet.

Hösten 2016 testade Therese Johaug positivt för den anabola steroiden clostebol. På en presskonferens i oktober berättade en gråtande Johaug att hon fått i sig det otillåtna medlet genom en läppsalva hon fått av landslagsläkaren Fredrik Bendiksen.

Bendiksen tog på sig allt ansvar. Fyra år senare är minnena från presskonferensen fortfarande starka.

– Jag insåg direkt att jag gjort ett stort fel. Det var helt förfärligt. Och surrealistiskt. En känsla av att det här händer inte mig, men samtidigt förstår du att det gör det, säger Fredrik Bendiksen till Tidsskriftet.

”Blev helt enkelt för mycket”

Bendiksen friades senare av Antidoping Norge som la ner utredningen om eventuella brott mot dopningsreglerna.

Än i dag funderar han mycket på hur han kunde begå misstaget att ge Johaug en läppsalva med clostebol i.

– När arbetsbelastningen är för stor över tid och kraven är högre än vad du rimligt kan klara av, då tror jag att risken för fel ökar. Det är den enda förklaringen jag kan se nu, fyra år senare, säger han och fortsätter:

– Jag hade precis gått igenom en helt extrem arbetsperiod med väldigt höga krav plus sjukdom i familjen som tog väldigt mycket av min uppmärksamhet. Det blev helt enkelt för mycket. Några av kontrollpunkterna som normalt slår till gjorde inte det.

Bara gott att säga om norska förbundet

Han landar i att alla kan göra fel.

– Det här illustrerar en poäng som varit viktig för mig: Även erfarna personer kan göra fel. Vi får aldrig sluta att vara uppmärksamma på det.

Bendiksen slutade som läkare i det norska landslaget med omedelbar verkan. Trots det fick han hela tiden stöd från det norska skidförbundet under den tuffa perioden.

– Jag har aldrig fått ett enda ont ord från någon inom skidförbundet. Ledningen har hört av sig regelbundet för att kolla hur det går för mig, det har betytt massor. De vet hur mycket jag tyckte om mitt jobb och hur tungt det här har varit för mig. Alla har varit väldigt omstänksamma.

ARKIV: Johaugs läkare avgår efter dopningsskandalen (13 oktober 2016)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ARKIV: Johaugs läkare avgår efter dopningsskandalen (13 oktober 2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer