Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Juniorvärldsmästaren Anton Grahn laddar för långloppsdebut

Uppdaterad
Publicerad

Efter sprintguld på JVM tar världsmästaren Anton Grahn nu ett nytt kliv i karriären – långloppsdebut på lördag i Orsa.

– Efter JVM så har det bara varit fokus mot Ski Classics och det ska bli jättekul att få testa på något nytt och möta de stora grabbarna nu i de här loppen, säger Anton Grahn till SVT Sport.

Det har gått knappt tre veckor sedan JVM-guldet i kanadensiska Whistler och 18-åriga Anton Grahn ser med glädje tillbaka på mästerskapet. 

– Det var fantastiska känslor. Ett bra mästerskap för min del som jag kan ta med mig för resten av säsongen nu. 

I morgon debuterar sprintvärldsmästaren i Ski Classics, säsongens nionde deltävling, 50 kilometer i Orsa. Grahn var i höstas på träningsläger med team Eksjöhus, nu väntar tävlingsdebut för det svenska långloppsteamet. 

– Det är långt, längre än jag är van vid, men jag tror att det ska passa mig bra. Första gången så vill man ju vara med och se och lära, säger Grahn. 

Grahn tog sitt JVM-guld i sprint och det är den distans där han hittills haft sina största framgångar. Men träningen med långloppsteamet och erfarenhetsutbytet med teamkamraterna är något han värdesätter högt.

– Man växer mycket som åkare, bara av att se de andra och snacka med dom om hur de tränar och så. Jag märkte redan i Vålådalen att jag fick ut mycket av att vara runt dom, speciellt Mårten (Eide Pedersen) som har varit med länge och kört massor av Ski classics. Han vet precis hur man ska lägga upp lopp och hur man ska träna, berättar Grahn som har ett mångårigt utvecklingsavtal med det svenska teamet. 

“Ingen resultatförväntan” 

– Jag tycker det är bra att Anton testar långlopp, han kommer att kunna utveckla sin stakning och hårdhet.  Jag har ingen resultatförväntan alls på honom, utan fokus bör ligga på att han ska förstå hur fort det går i stakningen, säger SVT:s expert Anders Blomquist. 

Grahn kommer starta i båda helgens Ski Classicslopp. På söndag väntar också 15 kilometer med individuell start. Även VM-bronsmedaljören i U23, Emil Danielsson, kör för laget i helgen. I team Ramudden ansluter också flera traditionella åkare; Anna Dyvik, Gustaf Berglund och Olof Jonsson. 

Reportage: Anton Grahn om långloppsdebuten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.