Foto: BILDBYRÅN

Kalla om #MeToo: ”Det är så himla bra”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har tiotusentals svenskar, genom MeToo-kampanjen, gått ut och berättat att de utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier. Viktigt, anser Charlotte Kalla. – Jag tycker att det är så himla bra att det blir fokus på det här, säger 30-åringen till Dagens Nyheter.

Den senaste veckan har tiotusentals svenskar, genom MeToo-kampanjen, gått ut och berättat att de utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier.

Penisbilder från landslagsspelare

Så sent som i lördags berättade Gunilla Axén att tre landslagsspelare har skickat penisbilder till henne under tiden hon jobbade som utvecklingschef för Svenska Fotbollförbundet mellan åren 2003-2010.

I förra veckan gick även tidigare alpinstjärnan Anja Pärson ut och berättade om hur hon utsatts för sexuella trakasserier.

”Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst”, skrev Pärson på Instagram.

Kalla: ”Steg i rätt riktning”

Svenska längdskidsstjärnan Charlotte Kalla uppskattar att ämnet nu lyfts upp på bred front.

– Jag tycker att det är så himla bra att det blir fokus på det här. Jag tror inte att kampanjen kommer att göra att man tar jättestora steg men det är steg i rätt riktning och på sikt är det väldigt viktigt att jobba med de här diskussionerna, säger hon till Dagens Nyheter.

Kalla tränar just nu på hög höjd i italienska Val Senales. Hon laddar för en säsong då det ska jagas OS-medaljer i Sydkorea. Men precis som under tidigare säsonger är nästan samtliga ledare och vallare män – trots att nästan hälften av åkarna inom skidåkningen är kvinnor. Kalla tror att det påverkar sporten.

– Ja, jag tror att det påverkar jargongen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer