Charlotte Kalla avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla slutar.

Det meddelar stjärnan på Instagram.

En av Sveriges mest framgångsrika skidåkare avslutar karriären. Charlotte Kalla berättar att SM i Piteå blir 34-åringens sista tävling.

”Här tog jag mina första stavtag som sjuåring och det känns fint att få avsluta karriären här”, skriver hon och fortsätter.

”Det har inte varit ett enkelt beslut men i slutändan vägde nyfikenheten på livet utanför elitidrotten tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära. Det jag kommer att sakna mest är kicken av att vara i form”.

Sista loppet blir tremilen på SM på måndag.

Mest framgångsrik

Kalla är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga olympier. På sina fyra olympiska spel har hon tagit nio medaljer, varav tre guld. I Vancouver 2010 vann hon 10 kilometer, i Sotji 2014 avgjorde hon stafetten och i Pyeongchang 2018 tog hon hem skiathlonen.

Hon har även tre VM-guld (ett individuellt – 10 km i hemma-VM i Falun 2015), sex VM-silver och fyra VM-brons. I världscupen vann hon Tour de Ski 2008 och totalt blev det tolv vinster, och 59 pallplatser.

Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987, i Tärendo, Pajala kommun

Bor: Sundsvall

Världscupdebut: 15 mars 2006, Changchun, Kina

VM-debut: 2007, Sapporo, Japan

OS-debut: 2010, Whistler

Antal individuella segrar i världscupen: 12

Senaste individuella pallplatsen i världscupen: 2:a 15 km f, Beitostölen, 8 december 2018

VM-medaljer: 13 (3 guld, 6 silver, 4 brons)

OS-medaljer: 9 (3 guld, 6 silver)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.