Mathias Fredriksson och Charlotte Kalla Foto: Bildbyrån

”Sveriges genom tiderna överlägset bästa kvinnliga skidåkare”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla lägger av.

Ett väntat besked, anser SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

En expert som håller Kalla extremt högt.

– Sveriges genom tiderna överlägset bästa kvinnliga skidåkare, säger han.

En av Sveriges mest framgångsrika skidåkare avslutar karriären. Charlotte Kalla meddelar att SM i Piteå blir 34-åringens sista tävling.

SVT Sports expert Mathias Fredriksson blir inte särskilt överraskad när han nås av beskedet.

– Väntat, får jag säga. Det har ju inte varit samma Charlotte Kalla resultatmässigt de senaste säsongerna som vi har varit vana vid. Men det har ju varit Sveriges genom tiderna överlägset bästa kvinnliga skidåkare, så det har ju varit en makalös karriär. Allting har ju sitt slut och det var väl en bra tidpunkt att sätta den punkten på, säger Fredriksson, som inte behöver fundera länge på vad han framför allt kommer att minnas från Kallas karriär:

– Det är ju främst hennes mästerskap. Hon har ju varit helt fenomenal på att åka som snabbast när det har gällt som mest på mästerskapen. Det som spontant kommer upp är ju hennes sistasträcka vid stafetten vid OS i Sotji där Sverige vinner guld. Hon går ut i ett läge som ska vara omöjligt att komma ikapp, men där hon kommer ikapp och vinner i spurten.

I ett bredare perspektiv, vad skulle du säga att hon har betytt för svensk skidåkning?

– Otroligt mycket, skulle jag säga! Dels bara för intresset. Jag brukar säga att de som har betytt mest för svensk skidsport är Charlotte Kalla och André Pops. Hon slog ju igenom i samband med att Vinterstudion började. Hon har ju betytt hur mycket som helst. Både för intresset för skidsporten, men framför allt för alla framgångsrika kvinnliga åkare som vi ser nu.

– Charlotte Kalla var ju en pionjär där som gick i bräschen, och det vi ser nu med så många framgångsrika tjejer är ju tack vare Charlotte Kalla.

Tre stora ögonblick från Charlotte Kallas karriär:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.