Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Charlotte Kalla kramar om lagkamraterna Frida Karlsson (till höger) och Ebba Andersson (till vänster) efter fjärdeplatsen i Holmenkollen.

Kallas lopp i Holmenkollen förlängde karriären

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla hade en slitsam säsong men fick till ett fint lopp i Holmenkollens tremil vilket blev sista loppet för säsongen som avslutades i förtid av coronapandemin.
– Jag kände att något lossnade där, säger Kalla till SVT Sport om loppet som förlängde karriären.

32-åriga Kalla åkte in som fyra i en stor svenskdag den 7 mars där Frida Karlsson spurtade ner Therese Johaug och vann inför tomma läktare i Oslos utkanter. Ebba Andersson tog tredjeplatsen. Innan dess hade Kalla, regerande OS-mästare i skiathlon, slitit under i princip hela säsongen med många placeringar mellan tio och 15, en helt ny lägre nivå än tidigare höjder.

– Jag hade redan under försäsongen det kämpigt men trodde att det skulle lossna till nästa helg, eller helgen efter. Det tog på krafterna eftersom skidåkningen är en så stor del av mig. Jag dedikerar livet till skidåkningen och vill att det ska flyta på. Jag gav aldrig upp min dröm och att det fanns ett hopp ändå. Jag kände i Lathis före Holmenkollen att det började lossna lite. I Holmenkollen framför allt fick jag en liten smak, säger Kalla.

Hon är ganska nöjd med det säsongsupplägg som varit men tror att justeringar på detaljnivå kan ge ett lyft till nästa säsong.

”Jag har alldeles för mycket nyfikenhet”

– Jag har alldeles för mycket nyfikenhet och vill förändra och utveckla saker. Jag vill inte kasta bort det och har mer att ge, resonerar Kalla och tror att åkekonomin kan förbättras och ge ett lyft.

Precis när Kalla fick det att lossna tog säsongen slut.

– Det var snopet att säsongen tog slut, det blev så tomt. Jag hoppades in det längsta på SM-veckan, speciellt när det är så stor konkurrens i det svenska damlaget, och ville ha det som sista lopp för säsongen.

När du nu blickar mot nästa säsong, vad är det framför allt du ser framför dig?

– Det var häftigt att komma till Oberstdorf på för-VM. Det är verkligen mästerskapet som sticker ut när jag blickar fram mot säsongen 2021.

Och hur ser målbilden för VM ut?

Att jag ska vara i bästa form där och då, det ska jag jobba hårt för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer