Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Satsar på samma distanser för dam- och herråkare

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli samma distanser för dam- och herråkarna i längdspåren.

När längdkommittén i Fis sammanträdde i dag antogs förslaget om förändringen, rapporterar norska Dagbladet.

– Det är ett viktigt och historiskt beslut, sa kommittéchefen Vegard Ulvang under mötet enligt tidningen.

Vid en omröstning under längdkommitténs sammanträde i dag antogs förslaget om att längdåkarna på dam- och herrsidan ska köra samma distanser. Det är en möjlighet som Fis, internationella skidförbundet, har tittat på under de senaste 18 månaderna.

57 procent av av de röstande sa ja, 36 sa nej och resten valde att inte rösta, rapporterar Dagbladet. Sverige var ett av länderna som förespråkade förändringarna, medan länder som Ryssland och Italien var emot förslaget.

– Det är ett viktigt och historiskt beslut. För mig berättar vi nu en historia om att kvinnor inte är lika starka som män, det vill jag ändra på, säger Vegard Ulvang.

Men innan förslaget kan bli verklighet måste det formellt klubbas igenom av Fis ledning, vilket kan ske den 26 maj.

Vilka distanser som ska köras är ännu inte bestämt, men enligt Dagbladet kommer förslaget testas från och med nästa världscupsäsong om det går igenom. Dock kan vi få vänta ända till 2025 innan vi ser samma distanser i mästerskapssammanhang.

”Konservativ tradition”

Norska åkaren Tiril Udnes Weng är skeptisk till beslutet.

– Om målet är att få mer spänning kring längdsporten, så är inte det här vägen att gå. Vi ska komma ihåg att vi måste få med oss tv-tittarna också, säger hon till TV 2 och fortsätter:

– Jag tror att vi kommer se ännu större skillnader på tävlingarna om damerna ska åka längre distanser. Jag tycker saker och ting fungerar bra som vi har det nu. Men om förslaget går igenom tycker jag inte att tjejerna ska köra lika långt som killarna eller att killarna ska köra lika kort som tjejerna. Det måste finnas en gyllene medelväg.

Men från svenskt håll är förändringen något damåkarna efterfrågat under en längre tid.

– Inom fotbollen har damer och herrar 90 minuter plus övertid. Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, sa Linn Svahn till TT förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.