Enligt källor till SVT Spot riktas hård kritik mot Ola Strömberg (till höger) inom förbundet för hur rekryteringen av ny längdchef gått till. Rikard Grips (till vänster) namn dök upp under processen. Foto: Bildbyrån

Källor till SVT Sport: Kaos och krismöte i skidförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stora rubriker i höstas när Jonas Peterson fick sparken efter bara fyra månader som landslagschef.
Nu stormar det återigen i längdförbundet. Enligt flera källor till SVT Sport har det hållts krismöte eftersom det finns ett stort missnöje kring hur förbundsdirektören Ola Strömberg skött rekryteringen av den nye längdchefen.

Det råder kaos i skidförbundet, enligt flertalet källor till SVT Sport.

En av anledningarna ska vara hanterandet av rekryteringen av en ny längdchef. Bland annat kan SVT Sport avslöja att före detta sparkade förbundskaptenen Rikard Grips namn har kommit upp i samband med rekryteringen.

Enligt källor till SVT Sport ska det ha hållts krismöte på förbundet efter att både tf landslagscheferna Karin Ersson och Lars Selin hotat med att säga upp sig på grund av hanteringen av rekryteringsprocessen av förbundsdirektören Ola Strömberg.

Lars Selin säger dock att han jobbar vidare.

Stämmer det att du varit beredd att säga upp dig från din nuvarande position?

– Nej, jag jobbar vidare åt skidförbundet i den roll jag har, och ska återgå sen som planerat till min tjänst som utvecklingschef.

Du dementerar uppgifterna om att du varit beredd att lämna?

– Jag tänker inte lämna skidförbundet.

SVT Sport har sökt Karin Ersson för en kommentar.

Ola Strömberg menar att det inte varit mer stökigt senaste tiden än vad det varit senaste året.

– Inte mer än normalt. Senaste året har det varit ganska många som har slutat av olika anledningar, då blir det en situation där många måste steppa upp och göra saker de normalt inte gör, säger Strömberg till SVT Sport.

”Har haft ett turbulent år”

Det har varit många rubriker kring längdförbundet senaste året. Rikard Grip fick sparken som landslagschef, Johan Sares lämnade jobbet som längdchef, Urban Nilsson slutade som vallachef, Jonas Peterson tillträdde som längdchef – men sparkades efter fyra månader.

Och nu kommer alltså uppgifter om nya kontroverser och krismöte.

Stämmer det att det varit stökigt i förbundet i samband med processen om ny längdchef?

– Vi har väl haft ett turbulent år, det har väl inte undgått någon. Sen har Ola (Strömberg), Karin (Ersson) och jag hoppat in på tillfälliga tjänster på väldigt kort varsel och det innebär såklart utmaningar, det gör det, säger Lars Selin.

Upplever du att det fortfarande är turbulent?

– Jag tycker att det är lugnare.

Grip var aktuell för tjänsten som längdchef

Enligt flera källor finns det flera förespråkare för Grip inom förbundet men han vill varken dementera eller bekräfta uppgifterna om att han skulle ha varit aktuell för tjänsten.

– Det som rör deras rekrytering får du prata med dem som är ansvariga på skidförbundet om, det är inget jag vill diskutera.

Grip stänger dock inte dörren för en återkomst till längdskidåkningsvärlden helt.

– Mitt hjärta klappar för längdskidåkning så det är väl inte helt omöjligt att jag blir engagerad inom längdskidåkningen på något sätt i framtiden, men just nu är mitt fokus på att göra ett bra jobb på SOK.

Ola Strömberg säger att han har kontakt med Grip i andra frågor men att det inte rört den aktuella tjänsten.

– Han har inte varit involverad i längdchefs-delen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer