Johan Peterson (t.v.) fick lämna posten som landslagschef. Nu meddelar Ola Strömberg (t.h.) att organisationen görs om. Foto: Bildbyrån

Efter turbulenta tiden – förbundet gör om organisationen

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring längdlandslaget efter att landslagschefen Jonas Peterson fick sparken efter bara fyra månader på posten.

Nu görs tjänsten om – och förbundet hoppas samtidigt kunna säkra återväxten på herrsidan.

– Vi kommer hitta en Kläbo även i Sverige, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör till SVT Sport.

Nu står det klart att förbundet slår ihop två tjänster – landslagschef, tjänsten som Jonas Peterson hade, och längdchefen, som Johan Sares tidigare hade.

– Det är en kombination, egentligen slår vi ihop de två rollerna och gör den mer sportfokuserad än vad rollen som längdchef varit innan, säger Ola Strömberg till SVT Sport. 

Varför gör ni det?

– Därför att vi tror att det är viktigt att ha en person som kommer från sporten och som kan följa den röda tråden från barn, ungdom upp till elit och vuxna. Vi känner att det är viktigt att ha en mer närhet mellan de olika nivåerna, och också hitta utvecklingsområden som vi kan satsa på.

– Nu lägger vi väldigt mycket på landslag och det ska vi fortsätta med men vi vill också satsa på yngre.

Svaga resultat på herrsidan har påverkat

Jonas Peterson avhopp ska inte ha spelat in menar Strömberg.

– Egentligen inte, vi har haft de här tankarna ett tag.

Det som lyft kring hur återväxten på herrsidan ser ut ska dock ha spelat in.

– Ja, det har det. Men det är inte bara herrsidan även om det är mer publikt att man ser att vi inte har lika hög höjd som bland tjejer, men det är även bland tjejerna. Vi är på väldigt hög nivå på tjejerna och vi vill se till att vi stannar där, därför satsar vi ännu mer pengar och folk på nationell nivå.

”Vi har ett par namn”

När det kommer till tjänsten som längdchef annonserar förbundet nu ut tjänsten via sin hemsida. Men det finns ett antal aktuella namn, enligt Ola Strömberg.

– Vi har ett par namn som vi pratar med specifikt men vi vill också gå ut med en annonsering för det kommer komma en hel del ansökningar, det kanske kommer några ännu bättre.

Ola Strömberg ser positiv på framtiden på herrsidan.

– Jämför man med tjejerna ligger vi efter men det finns många killar som satsar väldigt hårt. Det tar ofta lite längre tid för killar att nå en hög internationell nivå, man får ha lite mer tålamod. Vi kommer att hitta en Kläbo också i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.