Frida Karlsson tror sig kunna dra fördelar av distansreformen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Frida Karlsson om historiska ändringen: ”Är väl coolt”

Uppdaterad
Publicerad

Det skrivs historia i Bruksvallarna den här helgen.

Nyheten, att damer och herrar kör exakt samma distanser, möts av spridda reaktioner i längdlandslaget.

– Det är väl coolt? Det är historiskt, säger Frida Karlsson.

Det historiska beslutet klubbades igenom av Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) i våras, och innebär att det från och med den här säsongen blir samma distanser för damer och herrar.

Världscupen inleds först nästa vecka i finländska Ruka, men de svenska åkarna får ett första smakprov på det nya upplägget redan den här helgen. Under Sverigepremiären i Bruksvallarna kör damer och herrar exakt samma sträckor: sprint på fredagen, 10 kilometer på lördagen och 15 kilometer på söndagen.

En som länge efterfrågat förändringen är Frida Karlsson.

– Det är väl coolt? Det är historiskt, säger Karlsson.

– Det är naturligt egentligen, det här har bara hängt kvar för att vi började så. Men det finns ingen annan anledning till det. Det är inte så att vi inte orkar köra samma som killarna. I alla andra sporter är det ju samma, man spelar 90 minuter fotboll och man springer 10 000 meter på bana.

”För chansartat”

Andra är mer skeptiska. Specifikt uthållighetsstarka åkare som Jens Burman har exempelvis uttryckt sig negativt till att herrarna går ner från 15 till 10 kilometer.

Något som landslagschefen Anders Byström har förståelse för.

– Visst, damerna får åka en femmil i vinter, i Holmenkollen, och det läggs mycket fokus på det. Men om man ser på hela säsongen så blir det störst påverkan på herrarna. Det är klart att många som vill åka lite längre tycker att det här är dumt. För att det blir för chansartat och för korta tävlingar, säger Byström.

Karlsson kommer inte till start

Frida Karlsson tror sig kunna dra personliga fördelar av distansreformen.

– Ja, en femmil tror jag passar mig. Det är väl den största skillnaden. Sedan är det väl bara en sådan i vinter. Men det blir ju andra distanser. 20 kilometer är ändå längre än 15, som vi har kört i skiathlon, så det blir bra, säger Karlsson.

Världscupvintern 2022–23 kommer att fungera som utvärderingssäsong för de nya distanserna.

Frida Karlsson, som slutade trea i fredagens sprint, kommer dock inte till start på 10 kilometer i Bruksvallarna på lördag.

– Hon kommer inte att starta i morgon, men det var planerat att bara köra två dagar, säger mamma Mia Karlsson till SVT Sport.

SE MER: Se Frida Karlsson galna upphämtning efter kraschen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.