Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans von Uthmann om statliga garantier: ”Varit självklart” Foto: SVT och TT

Hans von Uthmann om OS-nobben: ”Vi måste vara självkritiska”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tilldelades inte vinter-OS 2030.

Dagen efter beslutet är SOK:s ordförande Hans von Uthmann fortsatt besviken.

– Det är klart vi måste vara självkritiska, säger han till SVT Sport.

Hör Hans von Uthmann om OS-nobben i spelaren ovan.

– Det är klart besvikelsen finns kvar, säger SOK:s ordförande dagen efter att Sverige fått nej till att arrangera OS 2030.

Anledningen till varför Sverige inte fått OS är för att den svenska regeringen inte kunnat utlova en statlig finansiell garanti, menar Internationella olympiska kommittén (IOK).

Därför har IOK valt att gå vidare med Frankrike som alternativ.

– Vi tycker inte riktigt att det stämmer, säger Hans von Uthmann och fortsätter:

– Det har varit klart i vår dialog med IOK att det där kommer i tredje fasen. För oss har det varit självklart att vi ska ha statlig garanti, om regeringen vill ge det.

”Måste analysera varför det blev så”

Vem är det som missförstått det här?

– Jag kan inte säga ifall det är andra saker som ligger bakom. Men från SOK:s sida så är vi väldigt tydliga med att statliga garantier behövs men att de kommer i tredje fasen.

Trots förvirringen kring IOK:s beslut menar von Uthmann att Sverige måste se sig själva i spegeln för arbetet med OS-frågan.

– Vi känner att vi gjort vårt absolut bästa. Vi tyckte att vi hade ett väldigt starkt arbete. Men vi kom inte vidare, så då är det klart vi måste analysera varför det blev så, säger han.

Vad händer om Frankrike inte går vidare, är ni beredda att kliva in då?

– Det har vi överhuvudtaget inte tänkt på. Det får vi analysera den dagen som det dyker upp. Men det är inget vi räknar med.

IOK:S PUNKTER SOM FÄLLDE SVERIGES OS-ANSÖKAN

  • IOK är inne på att SOK har fått stöd i sin ansökan. Men tycker inte om att stöden från regeringen och Stockholms stad är villkorliga, som hänger på att övriga intressenter ger formellt stöd till svenskt OS 2030.
  • IOK uttrycker även oro kring den föreslagna budgeten för ett svensk OS 2030. De tycker att SOK har räknat för högt när det exempelvis kommer till biljettintäkter, där budgeten låg på 432 miljoner dollar utifrån 2030 års pengavärde (motsvarande cirka 4,7 miljarder kronor). Jämförelsevis budgeterar vinter-OS 2026 i Milano och Cortina för att få 206 miljoner euro i biljettintäkter (cirka 2,4 miljarder kronor).
  • ”IOK tror att Sverige kan behöva mer tid för att komma förbi dessa orosmoln och uppmanar SOK och andra intressenter att fortsätta sin dialog med IOK för att stärka sina chanser för ett framtida OS i Sverige.”

Källa: IOK:s genomförbarhetsbedömning – vinter-OS.

DET HÄR ÄR STATLIG FINANSIELL GARANTI

En statlig inkomstgaranti innebär att en regering lovar att täcka kostnaderna i det fall att landet ekonomiskt går back på spelen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.