Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOK:s ordförande Hans von Uthmann om negativa OS-beskedet: ”Förstår inte”. Se intervjun i spelaren ovan. Foto: TT

SOK:s ordförande Hans von Uthmann om negativa OS-beskedet: ”Förstår inte”

Uppdaterad
Publicerad

SOK:s ordförande Hans von Uthmann menar att Sverige kan ha missförstått processen som gällde för en OS-ansökan.

IOK argumenterade för att Sverige hade behövt en statlig finansiell garanti.

Men enligt von Uthmann skulle det komma i nästa fas.

IOK höll i dag en presskonferens där de annonserade att de går vidare med Frankrikes anbud om att arrangera OS 2030.

Sveriges bidrag fick därmed nej.

Vinter-OS 2030

På presskonferensen och i en skriftlig motivering skriver IOK att en punkt där det brast för Sverige handlade om den statliga finansiella garantin.

Enligt IOK har den svenska regeringen inte kunnat utlova någon sådan.

SOK:s ordförande Hans von Uthmann kan inte förstå IOK:s motivering. Han trodde att den statliga garantin skulle komma i nästa fas – fas tre.

– De talar ju bland annat om ekonomin och säger att det inte fanns några statliga garantier och det är ju helt korrekt. Men det ska det inte göra. Den ligger i tredje fasen och när jag påpekade det i samtal jag hade precis innan presskonferensen så höll de med mig. Så jag förstår inte den bilden, säger von Uthmann.

Är det något ni missat eller har IOK på sitt håll missat att säga att de kräver en statlig garanti?

– IOK bekräftade i det samtal vi hade, att det ligger i den tredje fasen.

Men ändå tar de upp det som en orsak till att ni inte fick det. Det blir lite konstigt.

Jag håller med dig.

”Om andra länder är beredda att göra saker mer löst – då får det vara så”

Från regeringens håll säger idrottsminister Jakob Forssmed (KD) till SVT Sport att han har samma uppfattning som von Uthmann, att den statliga garantin skulle tas upp formellt i nästa fas.

– Men vi har lämnat ett positivt besked till ansökan och det fanns en bred förankring i parlamentet, säger han och tillägger:

– Vi gör saker noggrant och vi tycker inte att det är ett problem, snarare tvärtom. Om andra länder är beredda att göra saker mer löst med större ekonomiska risker, då får det vara så.

Hade ni kunnat agera på något annat sätt?

– Vi har jobbat skyndsamt från regeringens sida och alla har gjort ett bra arbete med en stark ansökan. Tråkigt att vi inte får chansen.

IOK:s punkter som fällde sveriges os-ansökan

  • IOK är inne på att SOK har fått stöd i sin ansökan. Men tycker inte om att stöden från regeringen och Stockholms stad är villkorliga, som hänger på att övriga intressenter ger formellt stöd till svenskt OS 2030.
  • IOK uttrycker även oro kring den föreslagna budgeten för ett svensk OS 2030. De tycker att SOK har räknat för högt när det exempelvis kommer till biljettintäkter, där budgeten låg på 432 miljoner dollar utifrån 2030 års pengavärde (motsvarande cirka 4,7 miljarder kronor). Jämförelsevis budgeterar vinter-OS 2026 i Milano och Cortina för att få 206 miljoner euro i biljettintäkter (cirka 2,4 miljarder kronor).
  • ”IOK tror att Sverige kan behöva mer tid för att komma förbi dessa orosmoln och uppmanar SOK och andra intressenter att fortsätta sin dialog med IOK för att stärka sina chanser för ett framtida OS i Sverige.”

Källa: IOK:s genomförbarhetsbedömning – vinter-OS.

Det här är statlig finansiell garanti

En statlig inkomstgaranti innebär att en regering lovar att täcka kostnaderna i det fall att landet ekonomiskt går back på spelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS 2030

Mer i ämnet