Frida Karlsson i Gällivare i premiären Foto: TT Nyhetsbyrån

Karlssons mamma om elitidrotten: ”Inte sunt”

Uppdaterad
Publicerad

Inte heller Frida Karlssons mamma kan säga när skidstjärnan är tillbaka.

Viktigast just nu är att hon mår bra.

– Nu är jag mer mamma än manager, säger Mia Karlsson.

Redan förra veckan fick Frida Karlsson beskedet att hon inte uppfyller Svenska skidförbundets hälsokrav och därmed stoppas från att tävla och tvingas dra ned på träningen.

På måndagen blev nyheten officiell.

Nu berättar hennes mamma och manager Mia Karlsson att dottern accepterat beskedet och ser framåt.

– Frida har inte fått något cancerbesked. Nu mår hon bra och ser framåt. Här vill jag stjäla ett citat från Stig Wiklund (idrottspsykolog) som passar bra in i den situation som Frida befinner sig i nu: ”Antingen vinner man eller så lär man”, säger Mia Karlsson till TT.

Sportnytt i går: Karlsson stoppas från tävlande

”Inte sunt”

Skidförbundet testar kontinuerligt landslagsåkarna så att de bland annat har rätt balans när det gäller träning i förhållande till rätt kost och näringsintag. Dessutom spelar sömn och återhämtning en viktig roll i balansen, precis som den psykiska hälsan.

Mia Karlsson vill inte kommentera om Frida Karlsson under sommaren och hösten fått signaler om hälsoutvecklingen gått åt fel håll. Hon hänvisar istället till landslagsläkaren Magnus Oscarsson.

– Man måste ha en balans i träningsbelastning och återhämtning, och det är många parametrar som spelar in där. Nu fanns inte den balansen där, men vilka specifika parametrar vi har tittat på, som ligger till grund för det här beslutet, det vill jag inte gå in på, sade Oscarsson till TT på måndagskvällen.

Mia Karlsson poängterar dock att Frida Karlsson hela tiden äter ordentligt och har skött kosten bra.

– Elitidrott är egentligen inte sunt. Det är hela tiden en balansgång. Jag tycker att det är jättebra att det görs tester och Frida har testats kontinuerligt, säger hon och fortsätter:

– Skidlivet är som en berg- och dalbana. Ända sedan Frida föddes har hennes liv varit upp och ner upphöjt till två. Det finns saker att lära av detta och Frida har accepterat att hela tiden tänka långsiktigt. Nu är hennes humör bra och hon ser framåt.

Osäker comeback

När kan Frida Karlsson börja tävla igen?

– Det vet vi inte i dag.

Mitt i den här situationen ser Mia Karlsson ljusglimtar i vardagen tillsammans med sin dotter. Enligt planen skulle Frida Karlsson tävla ända in till julhelgen. Nu blir det annorlunda.

– Det positiva är att hon nu kan vara hemma och vi kan förbereda och fira julen tillsammans, som vi gjort tidigare år.

Inför säsongspremiären meddelade den norska Tour de Ski-vinnaren Ingvild Flugstad Östberg att hon tills vidare stoppas från att tävla av liknande skäl. Hon finns inte med i helgens världscup i Davos, men norska förbundet meddelar att hon gör framsteg i rehabiliteringen.

KLIPP: Frida Karlsson i en intervju med SVT Sport den 28 november

Fakta: Landslagets säsong hittills

20 november: Förbundet meddelar att Ebba Andersson tvingas avstå tävling fram till årsskiftet på grund av en knäskada.

21 november: Stina Nilsson meddelar att hon avstår premiären i Gällivare på grund av känningar i axeln.

22–24 november: Gällivarepremiären. Jens Burman vinner och Calle Halfvarsson kommer på 13:e plats i 15 kilometer fritt. Frida Karlsson visar form och vinner damernas 10 kilometer fritt, tvåa blir Charlotte Kalla. Burman tar en andraplats i 15 kilometer i klassisk stil och Frida Karlsson krossar motståndet på samma distans – där Jonna Sundling blir tvåa och Kalla trea. I söndagens sprint blir det en masskrasch för damerna, men Linn Svahn tar sig in som tvåa och Sundling som trea. Maja Dahlqvist, som inte tog sig till final i sprinten, beklagade sig över formen efteråt och beskrev insatsen som ”under standard” och ”bedrövligt”. På herrsidan skrällvinner Olof Jonsson sprinten och blir kort därpå uttagen till världscuppremiären i Ruka. Oskar Svensson meddelar att han på grund av ett svullet knä avstår söndagens tävling i Gällivare.

29 november–1 december: Världscuppremiären i Ruka. Oskar Svensson tar sig till sprintfinalen och blir sexa. Ingen annan svensk tar sig till herrfinal. Sundling kommer tvåa i sprintfinalen, och Stina Nilsson, tillbaka efter skadan, blir femma. I damernas 10 kilometer klassiskt och herrarnas 15 kilometer klassisk stil dagen därpå blir ingen svensk topp 10. Teodor Peterson drar på sig en sträckning i framsida lår och avstår söndagens 15 kilometer fritt, där Calle Halfvarsson blir bäste svensk med en niondeplats. I damernas fristilslopp om 10 kilometer blir Karlsson åtta.

2 december: Stina Nilsson meddelar att hon inte planerat att tävla i Lillehammer.

5 december: Frida Karlsson och Calle Halfvarsson meddelar att de avstår tävlingarna i Lillehammer på grund av förkylning.

7–8 december: Världscuptävlingar i Lillehammer. Charlotte Kalla blir sexa i skiathlon, och Jens Burman sjua. Damerna blir dagen därpå trea i stafetten och herrarna blir sexa.

9 december: Det blir officiellt att Frida Karlsson tvingas avstå tävlingar och trappa ned på träningen, efter att resultaten från en hälsokontroll inte uppfyllt kraven.

10 december: Stina Nilsson meddelas vara klar för helgens tävlingar i Davos, likaså Maja Dahlqvist, Charlotte Kalla och Jonna Sundling. Calle Halfvarsson avstår fortsatt tävling. Flera yngre åkare tas därmed ut i truppen.

Fakta: Landslagets hälsokontroller

Längdskidåkarna i landslaget gör planerade och regelbundna hälsokontroller där man tittar på en rad olika faktorer för att bedöma hälsotillståndet. Det handlar inte bara om kliniska tester av bland annat bentäthet, blodvärden och kroppssammansättning, utan även samtal, utbildning och utvärdering.

Bland annat är det samtal med läkare, kost- och träningsdagböcker, provtagningar, vid behov samtal med beteendevetare och framförallt individuell uppföljning och utbildning.

Källa: Svenska Skidförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.