Johannes Hösflot Kläbo. Foto: Bildbyrån.

Kläbos nya kritik mot Fis: ”Borde haft en plan B”

Uppdaterad
Publicerad

De norska skidåkarna har inte tävlat på tre veckor.

Nu riktar Johannes Hösflot Kläbo ny kritik mot det internationella skidförbundet.

– De borde haft en plan B eller C, säger han till norska Dagbladet.

24-årige Kläbo var en av de första som hoppade av världscupen året ut på grund av coronapandemin. Norrmannen har varit skarp i sin kritik mot Internationella skidförbundet (Fis) under året och sade redan i mars – när världscupavslutningen i Nordamerika ställdes in – att han tyckte att Fis prioriterade tävlingar före liv och hälsa.

– Det är pinsamt att se hur Fis hanterar sin makt, sade norrmannen och syftade på att Fis dröjde för länge med att ställa in.

”Olika åsikter”

Det norska skidlandslaget har inte tävlat sedan en nationell tävling i Lillehammer i början av december och nu skickar Kläbo en ny känga mot det internationella förbundet. Han är missnöjd med att Fis aldrig lade upp någon reservplan.

– Jag önskar att Fis hade sett att detta skulle kunna hända, de borde haft en plan B eller C. Hade vi hållit oss på ett ställe så hade det inte blivit så här, säger längdstjärnan till Dagbladet.

Tour de Ski avgörs på tre orter i två olika länder – Schweiz och Italien – enligt ursprungsplanen.

– Jag tror att ju färre destinationer desto mindre risk. Där har vi olika åsikter. Jag önskar att de hade haft en plan B och C som alternativ. Nu är det inte så, så vi får hålla fingrarna för att allt går bra, säger Kläbo.

”Visste att det skulle bli så”

Med tre veckor utan tävlande har de norska åkarna fått känna på konsekvenserna av sin nobb.

– Det är självklart tråkigt att inte få tävla. Det är det du tränar för, men igen: jag var lite förberedd på det. Vi visste att det skulle bli en annorlunda säsong, säger Johannes Hösflot Kläbo.

KLIPP: Här tar Kläbo hem segern i Ruka (29 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.