Foto: Bildbyrån/NRK

Kläbo ställer in alla tävlingar i år

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo vann helgens minitour i Ruka. Nu meddelar norrmannen att han inte kommer att tävla något mer under 2020.

– Jag vill inte utsätta mig för detta, säger Kläbo i ett pressmeddelande enligt NRK.

Johannes Hösflot Kläbo menar att osäkerheten är för stor med coronapandemin. Redan i går öppnade han för att ställa in alla tävlingar fram till jul.

– Jag har funderat på detta en stund. Det började med världscupavslutningen förra säsongen. Osäkerheten blev ytterligare förstärkt under vår vistelse i Ruka.

– Jag känner att det är helt fel att resa till internationella destinationer i dessa tider. Det innebär kontakt med många människor. Det inkluderar flyg, buss, flygplatser med mera. Jag vill inte utsätta mig för detta. För mig blir det helt fel. Då tar jag konsekvensen och hoppar av.

Han utvecklar sitt resonemang för NRK:

– Vi har alla ett ansvar att bidra. Likaväl som jag har ett ansvar har Fis ett ansvar också, man är lite spänd på vad som sker med längdskidorna framåt och Tour de Ski, säger Kläbo.

Två stopp kvar

Den 24-årige norrmannen spurtade hem helgens minitour i Ruka under söndagens jaktstart, efter att även ha vunnit lördagens 15 km.

Men det blir alltså det enda världscupstoppet i år för Kläbo som slutade tvåa i den totala världscupen förra säsongen. Han väljer att avstå tävlingarna i Davos 12-13 december och Dresden 19-20 december.

Som tidigast är han tillbaka i världscupen när Tour de Ski inleds på nyårsdagen.

Weng avbröt minutouren

I lördags avbröt lagkamraten Heidi Weng minutouren efter att ha slutat långt efter i sprintkvalet, enligt det norska laget på grund av svårigheter att koncentrera sig med anledning av coronaviruset.

– Hon är helt enkelt rädd, sa hennes landslagskompis och fyrmänning Lotta Udnes Weng enligt Aftonbladet.

KLIPP: Här tar Kläbo hem segern i Ruka (29 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.