Johannes Kläbo har gett upp chansen att vinna totalen i Tour de Ski. Foto: TT.

Kläbo ger upp kampen om segern: ”Det är kört”

Uppdaterad
Publicerad

Världscupledande Johannes Hösflot Kläbo följde upp en tung gårdag med ännu en tung dag i Toblach. Han var nästan en minut efter segrande Alexander Bolsjunov på 15 km jaktstart och nedslagen efteråt trots att han är totaltrea.

– Det är absolut kört, säger normannen.

Kläbo var besviken när han besökte SVT i mixedzone.

– Jag tappade för mycket till Bolsjunov och Ustiugov och det blir tufft att kämpa om segern. Jag är för dålig i den sista backen. Det behöver delas ut bonussekunder om jag ska ha en chans. Det är synd att en dag som i går ska ödelägga touren,  funderar Kläbo som är besviken då touren denna mästerskapsfria säsong varit huvudmålet.

I går var Kläbo 17:e, 1.11 efter vinnande Sergej Ustiugov.

En stund senare pratade han med NRK och var ännu skarpare i sina omdömen.

– Det var en dålig insats och jag anser det absolut som kört. Det hjälper inte att jag hämtar in lite på Ustiugov när jag tappar dubbelt så mycket på Bosjunov. Det ska till fruktansvärt mycket för att vända det här, säger Kläbo som är 26 sekunder efter Bolsjunov totalt och har tio sekunder fram till Ustiugov.

Ustiugov håller sig kallsinnig till Kläbos utspel.

– Om han verkligen menar det borde han kanske bryta touren, säger Bolsjunov till NRK.

”Måste till ett mirakel”

Norska bedömare ser små chanser inför fortsättningen där det efter torsdagens vilodag väntar ännu ett 15 km-lopp på fredagen, sprint på lördagen och så den avslutande backen uppför Alpe Cermis, för första gången i masstart, på söndag.

– Vi avskriver inte Kläbo redan nu i sammandraget men det måste till ett mirakel om han ska kunna slå Bolsjunov, säger NRK:s expert Torgeir Björn.

Calle Halfvarsson är bäste svensk på tionde plats och har tätt framåt och kan klättra.

Till resultaten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.