Johannes Hösflot Kläbo är kritisk mot Fis agerande. Foto: Bildbyrån

Efter totalsegern – Kläbo rasar mot Fis

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo, 23, vinner den totala sprintcupen på herrsidan. Men han riktar skarp kritik mot Fis och deras sätt att hantera världscuptävlingarna i Québec.

– De prioriterar världscuptävlingen framför liv och hälsa, säger norrmannen till NRK.

Norges landslag valde tidigt att inte resa till Kanada och USA. Något som innebar att sprincupledaren Johannes Hösflot Kläbo riskerade att inte ta hem totalsegern.

När det internationella skidförbundet nu har ställt in tävlingarna i Québec, där två sprintar skulle ha körts, står det klart att Kläbo återigen vinner den totala sprintcupen.

Men Kläbo riktar nu hård kritik mot Fis.

– Det är tråkigt att se hur Fis håller på. Min åsikt är att de kanske inte har förstått allvaret, säger han till NRK.

– De prioriterar världscuptävlingen framför liv och hälsa. Det är rent ut sagt förkastligt. En annan sak är att de sätter längdskidsporten i ett negativt ljus. Jag är glad att mitt eget förbund har varit starka och tydliga i den här frågan och visat vad som är viktigt och vad som inte är viktigt.

Att de kanadensiska åkarna till slut drog sig ur menar Kläbo är ytterligare ett tecken på att tävlingarna skulle ha ställts in tidigare.

– Det är som om norska åkare skulle hoppat av Holmenkollen. Det är helt enkelt pinsamt att se hur Fis hanterar det här.

– Längdskidåkning ska ses som oviktigt i de här sammanhangen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.