Lina Korsgren: ”Vissa gånger var man knäckt”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol dominerade Lina Korsgren i Ski Classics och tog sin tredje seger i Vasaloppet. De stora framgångarna har kommit först i 30-årsåldern och hon ser nu tillbaka på åren när hon försökte lyckas ta en landslagsplats i traditionell längdåkning.

– Vissa gånger var man ju knäckt, det var man ju. Och det var ju inte bara jag som var det, berättar hon i SVT:s serie ”Vinterstjärnan”.

Förra säsongen var långloppsspecialisten Lina Korsgrens bästa hittills.

– Jag såg aldrig mig själv hålla på med det här vid 33 års ålder, säger hon.

Vinterstudion

”Långlopp passade mig bättre”

Korsgren inledde sin karrär som traditionell åkare och drömde om OS- och VM-medaljer men någon etablerad plats i landslaget blev det aldrig.

– Jag hittade den här möjligheten i stället, som passade mig mycket bättre.

Lina Korsgren menar att det faktum att man inom långlopp tävlar i team, och därmed slipper hela uttagningsprocessen som finns inom landslaget, har gynnat henne. Tidigare upplevde hon att pressen blev för stor.

– Det är ett otroligt tufft klimat att vara i, just prestationsmässigt. Samtidigt måste det ju vara så också för det är ju elitidrott det handlar om. Men jag skulle nog säga att jag inte pallade trycket ganska många gånger. Jag visste att det gällde så mycket, att ”nu måste jag prestera på den här skandinaviska cupen för att ta mig till världscupen” – då blir det blackout och så åker man och spänner sig.

– Det var jobbigt, liksom. Samtidigt har jag lärt mig otroligt mycket från det.

Vasaloppet det stora målet

Den gångna säsongen vann hon totalcupen i Ski Classics efter att ha vunnit sex av tourens åtta lopp.

– Vasaloppet är det loppet som jag blir absolut mest nervös för. Alltså det är hela veckan, jag kommer på mig själv med att pulsen ökar.

Vad är det stora målet med säsongen?

– Att ta en fjärde Vasaloppsseger.

REPORTAGE: Vinterstjärnan med Lina Korsgren – om att bo granne med Zlatan och hur träningen ändras med åldern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet